Aantal melkgeiten in Nederland blijft stijgen
Sinds 2000 stijgt het aantal melkgeiten in Nederland al fors. Alleen in 2009 en 2010 was er daling van 10 procent vanwege de Q-koortsuitbraken. Om die reden werden in die jaren veel geiten geruimd. De stijging van de afgelopen jaren is opmerkelijk, omdat verschillende provincies vanaf het jaar 2017 een geitenstop hebben ingevoerd.
Dat de stijging toch doorzet, valt te verklaren door vergunningen die voor die tijd zijn afgegeven. Die blijven namelijk geldig en kunnen niet met terugwerkende kracht worden ingetrokken. Er zijn meer geitenhouders hun vergunningen volledig gaan benutten,legde CBS-statisticus Cor Pierink eerder uit aan Agrio, de uitgever van deze website. „De stop geldt niet op de al verleende vergunningen. Je ziet dat in de paar jaar na de geitenstop geitenhouders toegroeiden naar het aantal geiten waarvoor ze een vergunning hebben gekregen.”
Schaalvergroting
Het gemiddeld aantal melkgeiten per bedrijf steeg van 117 in 2000 naar 837 in 2020. Ruim de helft van de geitenbedrijven (323) heeft 500 melkgeiten of meer in de stal staan. Het aantal biologische geiten is juist iets afgenomen. Van de melkgeitenstapel is 8,7 procent in 2020 biologisch.
Noord-Brabant en Gelderland herbergen de meeste geiten. 'In deze provincies wordt ruim de helft van het aantal melkgeiten in ons land gehouden', schrijft het CBS, op basis van voorlopige cijfers uit de landbouwtelling. In de gemeente Ede worden de meeste geiten gehouden (16.500) gevolgd door de gemeente Landerd (13.000).