Liveblog: Protestactie FDF afgelopen; boeren keren huiswaarts
Update 17 november 15.45 uur: Programma demonstratie ten einde
Met het overhandigen van het keurmerk FarmerFriendly aan het CBL is de demonstratiedag van FDF officieel ten einde. De boeren keren huiswaarts.
Update 17 november 15.30 uur: CBL komt niet naar buiten
Net als (de vertegenwoordiging van) de Koning laat ook het CBL het afweten. Met het CBL zou zijn kortgesloten dat de officiele overhandiging van FarmerFriendly op het podium zou plaatsvinden maar CBL geeft niet thuis. Nu gaan voorzitters Ubels en Van den Oever bij het CBL naar binnen voor de overhandiging. Het is onduidelijk waarom de vertegenwoordigers van het CBL niet het podium van FDF wilden beklimmen.
Update 17 november 15.00 uur: Tweede deel programma gestart
Het was even wachten, voornamelijk omdat de FDF-voorzitters Mark van den Oever en Jos Ubels vast stonden in het verkeer, maar het tweede gedeelte van het programma is van start gegaan.
Sieta van Keimpema, bestuurslid FDF, treedt ook vanmiddag als eerste op het podium. „Het is tijd voor een beter verdienmodel en dat begint vandaag.” Dat verbeterde verdienmodel moet behaald worden door middel van het keurmerk FarmerFriendly. Tijdens de uitleg van FarmerFriendly werd onderstaande video vertoond op de demonstratielocatie. In essentie moet het salaris van de boer aangevuld worden door een percentage van de omzet van de supermarktketens in Nederland.
„FarmerFriendly is wel door FDF bedacht, maar het wordt geen FDF-feestje”, zegt vice-voorzitter Jos Ubels, die goede hoop heeft dat alle boeren en supermarkten mee willen werken aan FarmerFriendly. „We dragen het initiatief over aan de coöperatie FarmerFriendly en alle boeren - ook zij die niet aangesloten zijn bij FDF - kunnen zich aanmelden voor de coöperatie.”
CBL zou hebben gezegd tegen FDF dat de de supermarktorganisatie wel met de boeren in zee wil, maar dat het alleen met alle boeren tegelijk in zee wil. CBL wil af van de demonstraties die ook voor zijn deur worden gehouden. Zodoende is FDF met het idee FarmerFriendly gekomen, zegt Ubels. FDF wil het concept op 31 januari 2021 invoeren.
Na de toespreken van de voorzitters vullen de aanwezige boeren gretig de aanmeldingsformulieren in die in stembussen worden verzameld.
Update 17 november 14.20: Einde aan trekkerdefilé
Terwijl de boeren in Leidschendam klaar zijn om de lancering van FarmerFriendly af te trappen, eindigt nu pas officieel het protest in Den Haag. Zo'n twee uur lang hebben de boeren getoeterd en gezwaaid naar Paleis Huis ten Bosch. De een wat uitbundiger dan de ander.
Update 17 november 14.10 uur: Programma uitgesteld
Hoewel FDF zijn oog had laten vallen op een demonstratie voor het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, moeten de boeren genoegen nemen met een podium op de parkeerplaats van de Groothandel in Levensmiddelenfederatie (GLF). Echter, het CBL ligt op een steenworp afstand van deze locatie. Vanwege de lange tocht die de boeren moeten afleggen om van de parkeergelegenheid naar de GLF te komen, is het programma iets uitgesteld, zo laat Albert Markerink, FDF-regiobeheerder Gelderland, weten. Tot die tijd staan de boeren te wachten op een parkeerplaats met een kop koffie.
Onder de boeren worden formulieren uitgedeeld om lid te worden van FarmerFriendly, het te lanceren keurkmerk van FDF.
Update 17 november 13.35 uur: Boeren verzamelen zich op tweede demonstratielocatie
Ondanks de grote drukte op weg naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben veel boeren de weg naar de locatie van de tweede demonstratie gevonden. Een paar honderd boeren staan te wachten op de aanvang van het tweede deel van het programma dat om 13.00 zou beginnen. Hoewel het onder de noemer demonstratie valt, is de voornaamste reden voor het bijeenkomen bij het CBL het lanceren van een FDF-keurmerk; FarmerFriendly.
De politie gebiedt de boeren te parkeren op een flinke afstand van het CBL. De boeren die nu nog aankomen in Leidschendam moeten een aantal kilometers lopen om bij het CBL te komen. Nog altijd zijn er vele boeren onderweg naar Leidschendam.
Update 17 november 12.45 uur: Stop op defilé
Voor zeker een derde van de aanwezige demonstratieboeren zit een ritje langs het huis van de Koning er niet meer in. De politie heeft die weg afgesloten in verband met de onophoudelijke stroom trekkers die richting Paleis Huis ten Bosch ging. De koning heeft zich niet laten zien aan de boeren vandaag. Een van de regiobeheerders van FDF Achterhoek-Oost, Rutger van Lier, trekt de aandacht bij het Paleis Huis ten Bosch want hij heeft zich verkleed als koning.
De boeren die in de file stonden op weg naar het paleis toe, moeten omkeren en Den Haag verlaten aan de kant van Wassenaar en Leiden.
Op de rijdersapp van Farmers Defence Force zeggen chauffeurs die al in de buurt zijn van de tweede demonstratielocatie, het Centraal Burea Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam, dat de weg naar het CBL is afgesloten. Wat dit betekent voor het vervolg van deze demonstratie is nog onbekend.
Update 17 november 12.30 uur: Boeren niet onder de indruk van sprekers
Agrio volgt tijdens de demonstratiedag melkveehouder Herwin Prinsen. Tijdens het programma op de Koekamp in Den Haag stond hij wat ver van het podium. Daardoor kreeg hij niet alles mee van de sprekers, maar dat vond hij niet erg. „Je weet toch al wel ongeveer wat ze gaan zeggen. Ik ben vooral meegegaan omdat het belangrijk is dat de opkomst zo groot mogelijk is. Daardoor worden we gehoord en wordt er misschien uiteindelijk beter naar onze standpunten geluisterd.”
Hij vindt het protest tot nu toe wat chaotisch, maar dat is hij gewend van het protest waarbij hij meeging naar Bilthoven en Den Haag vorig jaar. „Ik ben wel blij dat ik mijn mobiel bij me heb, zodat ik wat contact kan houden met anderen."
Van de groep waarmee Prinsen vannacht is vertrokken uit de Achterhoek, is inmiddels weinig meer over. Prinsen is nog wel wat trekkers uit Varsseveld op het Malieveld tegengekomen, maar waar de Achterhoekers aan de Benoordenhoutseweg nog vrij dicht bij elkaar stonden, staat daar nu inmiddels zeker twee kilometer aan stilstaande trekkers tussen.
Update 17 november 12.15 uur: Defilé; Op weg naar Leidschendam
Nog altijd rijden trekkers luid toeterend langs Paleis Huis ten Bosch. Hier zou aanvankelijk het boerenprotest hebben plaatsgevonden maar de gemeente heeft gezegd dat de boeren moesten uitwijken naar de Koekamp. Er staat een enorme file trekkers op weg naar het paleis van de koning. Hoe lang dit oponthoud gaat duren, is nog onduidelijk. Rondom Paleis Huis ten Bosch staan volop agenten en militairen paraat. Ook staan de ME en een waterwerper klaar voor eventueen ingrijpen. Tot nog toe zijn er twee demonstranten opgepakt. De reden voor de aanhouding is niet duidelijk.
De file heeft ook de werkzaamheden van een orgaantransport bemoeilijkt. Er lijkt geen opzet in het spel te zijn.
Na het defilé rijden de boeren door naar Leidschendam, waar het CBL is gevestigd. Daar start om 13.00 uur het tweede gedeelte van de demonstratie: de kick-off van FarmerFriendly, het keurmerk van FDF.
Update 17 november 11.20 uur: Opstellen defilé Huis ten Bosch
Een delegatie boeren zou een brief aan de directeur van het Kabinet van de Koning overhandingen op de Koekamp. Echter, deze directeur is niet komen opdagen. Daarom verzamelen de boeren zich op het Malieveld om de trekkers te starten en richting Paleis Huis ten Bosch te gaan. De twee jonge boerendochters Famke van Dommelen en Jelske Adams zullen daar de brief overhandigen die zij eerder hebben voorgelezen.
Malieveld
Op het Malieveld lopen op dit moment honderden mensen. Er klinken meerdere sirenes, er wordt getoeterd en bij vlagen wordt er zwaar vuurwerk afgestoken.
Update 17 november 11.05 uur: Kees Hanse
Nadat Ilse Fikkert via een stream een brief aan de Koning voorlas, beklom Kees Hanse het podium in Den Haag. Hanse is lid van Team Plant FDF, de akkerbouwtak van Farmers Defence Force. In zijn toespraak pleit hij onder meer voor het toestaan van bietenzaadcoating. Ook maakt hij bekend dat hij op de lijst komt te staan van de BoerenBurgerBeweging. „Er zijn maar twee partijen in Nederland die iets voor de boeren kunnen betekenen. Dat zijn FvD en de BBB. Ik ben gevraagd door Caroline van der Plas (lijsttrekker BBB) om plaats te nemen op de lijst van BBB, maar dat heb ik afgewezen want ik zit met mijn tijd. Nu heb ik toegezegd dat ik het toch maar ga doen dus morgen komt Caroline van der Plas (lijsttrekker BBB) langs en kom ik op de lijst!”
Na Kees Hanse beklommen twee jonge boerendochters (Famke van Dommelen en Jelske Adams) het podium op. Zij lazen een brief voor namens hun vaders omdat die niet in staat waren om te komen in verband met de werkzaamheden thuis.
Update 17 november 10.35 uu: Jan Cees Vogelaar
Jan Cees Vogelaar start met dat hij op het programma is aangekondigd als vertegenwoordiger van Stichting Agrifacts. „Dat ben ik niet meer. Dat ben ik ook niet meer van het Mesdagfonds en ook niet meer van Stichting Stikstofclaim. Dat heeft er alles mee te maken dat ik gevraagd ben om plaats te nemen op de lijst van Forum voor Democratie. Ik mag op nummer negen staan voor de verkiezingen, en dan moet je die functies neerleggen.”
„Wat mij ontzettende verbaasd en wat ik nooit had verwacht of heb gezien de afgelopen jaren, is dat groene graaiers Natuurmonumententen en de landschappen landjepik hebben gedaan. ze hebben boerenland ingetekend als natuur. De boeren zijn nooit geïnformeerd. Het is nooit door de Provinciale Staten gegaan. Het is zomaar gebeurd.”
Update 17 november 10.30 uur: Lucinda Middelhof, regiobeheer FDF Overijssel
De tweede spreker van de dag is Lucinda Middelhof. De FDF-regiobeheerder Overijssel leest een brief voor gericht aan Koning Willem Alexander met daarin een hulpvraag. In deze brief deelt ze haar persoonlijk situatie met de Koning. „Het invoeren van de fosfaatrechten hebben wij met pijn en moeite doorstaan. Het was moeilijk om in mogelijkheden te denken. Maar wat moeten wij nu doen als het waterpeil wordt verhoogd, als ons land vernat en we niet meer met onze machines het land op kunnen? Wat moeten wij doen met de stalaanpassingen? Wat moeten wij doen als wij ruimte moeten maken voor zonneparken, de natuur, de woningbouw of voor Lelystad Airport. Ik weiger mijn kinderen te vertellen dat alles wat hun vertrouwd is ze wordt afgenomen.”
Update 17 november 10.15 uur: Sieta van Keimpema
„Dan kan er wel een pandemie zijn, de grootste kwaal van Nederland zit in de Tweede Kamer. Als de politiek denkt dat wiij mondloos zijn, dat wij thuisbklijven, dan hebben ze het goed mis. Er is geen mondkap, zo dik, zo groot of zo zwaar, dat de noodkreet van de boer in Den Haag niet werd gehoord . We komen terug als we moeten!” In haar bekende stijl trapke Van Keimpema, bestuurslid FDF, het spits af. Tijdens haar spreken, las ze het gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman voor. Dit gedicht werd in 2000 benoemd tot het Gedicht van de Eeuw. Zij bewerkte deze tot een versie specifiek voor de boer.
Update 17 november 10.10 uur: Programma gestart
Het programma is officieel gestart. FDF-bestuurslid Sieta van Keimpema heeft het podium beklommen en krijgt de microfoon toegereikt van vice-voorzitter Jos Ubels. Ubels fungeert wederom als dagvoorzitter door het programma aan elkaar te praten. „Lekker goedkoop”, zoals Ubels zelf zegt.
Update 17 november 10.00 uur: Weinig naleving coronamaatregelen; programma op punt van beginnen
Inmiddels hebben honderden boeren zich verzameld op de Koekamp. De politie heeft laten omroepen dat de boeren zich moeten houden aan de coronamaatregelen (anderhalve meter afstand, mondkapje). De boeren lijken hier geen bericht aan te hebben.
Programma op punt van beginnen
„Goedemorgen allemaal”, zegt voorman Mark van den Oever tegen de honderden boeren. „We beginnen met een minuut of tien met het programma, dus als de sprekers alvast naar voren willen komen, gaan we zo beginnen. In de tussentijd draaien we nog een plaatje.”
Via een livestream op Youtube kan het programma gevolgd worden. Zie hieronder.
Update 17 november 09:50 Trekkers breken door politieblokkade
Naar schatting zijn er 35 trekkers door een politieblokkade gebroken. Volgens onze verslaggever te plaatsen zijn ruim twintig trekkers over een middenberm heen gereden om twee politiebussen met sirenes te omzeilen en om bij het Malieveld te komen. Vijftien trekkers zijn aan een andere kant het veld op gereden. Het Malieveld was vandaag verboden terrein voor de boeren. Daar mag niet geparkeerd worden. Zeer waarschijnlijk door de schade aan het Malieveld die de trekkers op 1 oktober 2019 hebben veroorzaakt hier. De schade is destijds breed uitgemeden in de media.
De politie heeft besloten om niet in te grijpen maar probeert andere trekkers wel tegen te houden.
Update 17 november 09.30: Achterhoekse boeren stappen de trekker uit
De groep trekkers waar onze verslaggever ter plaatse van uit maakte, heeft zojuist de trekker geparkeerd en loopt over de aangewezen parkeerstraat (Benoordenhoutseweg) richting de Koekamp. Op de Koekamp staat een podium klaar en maken sprekers zich klaar om deze te betreden volgens het inmiddels bekende recept van FDF.
De reis van de Achterhoek naar Den Haag heeft zeven uur geduurd. Naar schatting staan er tot dusver 1.000 tot 1.500 trekkers in de straat. Eén weghelft van die straat is nog open voor verkeer, de andere dient als parkeergelegenheid voor de boeren. Het groepje waarmeer onze verslaggever aankwam, bestond nog maar uit drie trekkers. „De colonne was helemaal uit elkaar geslagen. Maar in de straat staan veel boeren, waaruit blijkt dat alles toch nog wel redelijk dicht bij elkaar zat.”
Update 17 november 09.20 uur: Veel geklaag over boerenprotest
Terwijl de colonne in Den Haag muurvast staat, wordt er op Twitter meer en meer geklaagd over het boerenprotest. Met name het getoeter komt veel Hagenezen de strot uit. En omdat het zo vast staat in Den Haag, heeft de Friese delegatie van de protestboeren besloten om (wederom) over het strand naar Den Haag te komen, zo blijkt uit de specifieke chauffeursapp van Farmers Defence Force.
Update 17 november 09.10 uur: Bedrijf draait door
Om de bedrijven thuis draaiende te houden, hebben de protesterende boeren taken gedelegeerd aan de thuisblijvers. Zo ook Herwin Prinsen, de melkveehouder met wie onze verslaggever ter plaatse meereist. Prinsen wordt gebeld door zijn vrouw met een vraag over het melken. Via de app kijkt hij mee terwijl hij filerijdt. „Een van de dames doet moeilijk. Die wil niet door de robot. Maar zij loopt er vanzelf wel doorheen, met wat geduld. Ze heeft net gekalfd, dan zijn de koeien een beetje wild.”
Update 17 november 08.30 uur: Wederom vollop leger en politie in Den Haag
Update 17 november 08.20 uur: Eerste trekkers rijden Den Haag binnen
De eerste trekkers staan op het punt om de Hofstad binnen te rijden. De laatste kilometers gaan erg langzaam door de grote groep trekkers en het vele verkeer. De stoet komt aan de noordkant de stad binnen maar heeft dan nog enkele kilometers te gaan tot aan de Koekamp, een plein nabij het Centraal Station en enkele honderd meters verwijderd van het Malievield. „De trekkers komen hier van alle kanten aangereden, maar wel allemaal in kleine groepjes. Wat begon als een optocht van 130 trekkers, is helemaal uit elkaar getrokken”, aldus onze verslaggever ter plaatse.
Programma en richtlijnen
Farmers Defence Force heeft in een eerder stadium al de gedragsregels en het programma bekendgemaakt voor het protest in Den Haag. Nu de eerste trekkers ook de stad hebben bereikt, hier nogmaals de gedragsregels en het programma.
- Niet blokkeren
- Geen geweld plegen
- Geen vernielingen
- Aanwijzingen autoriteiten (politie en hulpdiensten) opvolgen
- Richtlijnen RIVM Corona aanhouden
- Geen giertanks of aanhangers
- Geen alcohol
- Eten, drinken, warme kleding mee
- Powerbank mee
- EHBO koffer mee
- Megafoon mee per groep
Update 17 november 08.00 uur: Klein stukje snelweg; kwartier tot Den Haag
De boeren ontkomen er niet aan om toch een stukje over de snelweg te rijden. Het betreft de A4 maar de trekkers zullen alweer afslaan bij de afslag naar de N206. Verwachte aankomsttijd in Den Haag is 08.15 uur; nog een kwartier te gaan.
Update 17 november 07.45 uur: Colone gebroken
Op zo'n tien kilometer voor Leiden is de trekkercolonne gebroken. Door de ochtendspits rondom Leiden was het voor de boeren te lastig om een aaneengesloten sliert van trekkers te behouden. Met name op de kruispunten breekt de stoet. De twee delen van de colonnen rijden dermate ver van elkaar vandaan dat ze elkaar uit het zicht zijn verloren.
Update 17 november 07.15 uur: Een uur tot Den Haag
De stoet is nog dertig kilometer verwijderd van Den Haag. Met de huidige snelheid is de verwachting dat de eerste trekkers rond 08.15 Den Haag binnen rijden. De boeren rijden nu op de N11, wat de eerste weg is van de nacht waar 100 kilometer per uur gereden mag worden. Nog altijd begeleidt politie de stoet. Op de andere weghelft toeteren veel auto's naar de stoet.
Prinsen, de boer met wie onze verslaggever mee afreist naar Den Haag: „99 van de 100 boeren zijn bereid om [stal]aanpassingen te doen [om te voldoen aan de Omgevingswet], maar ik heb het gevoel dat de overheid al het plannetje klaar heeft. Dat gaat dan over de bouw van woningen en en over stikstofreductie. Het laatste half jaar is er al veel stikstof bespaard door corona. Waarom tellen ze dat bijvoorbeeld niet mee?”
Volg onze verslaggever ter plaatse Guus Daamen via Twitter.
Update 17 november 05.00 uur: drukker op de binnenwegen
Het wordt langzaam drukker op de binnenwegen. De Achterhoekse stoet is net voorbij Utrecht. Soms houdt een trekker uit de stoet op een kruispunt het verkeer tegen om zo in één lange slinger door te kunnen.
Prinsen rijdt vooral op zijn voorganger. Hij heeft in de trekker geen contact met anderen via een portofoon of iets dergelijks. We krijgen nog steeds politiebegeleiding.
Update 17 november 03.30 uur: Boeren binnendoor onderweg naar Den Haag
De groep boeren is nu twee uur onderweg. Ze rijden niet over de snelweg. Er is politiebelegeleiding aanwezig. Politieagent Toon Ruiken begeleidt de boeren vandaag. Hij trekt al vanaf het eerste protest van 1 oktober 2019 met de boeren uit Oost-Nederland samen op.
Onderweg sluiten zich een paar kleine groepen van boeren bij de stoet aan.
Update 17 november 01:30 uur: Achterhoekse boeren onderweg
De Achterhoekse boeren zijn ook vertrokken naar Den Haag. Volgens coördinator Rutger van Lier zijn er 130 trekkers onderweg.
Een van de aanwezige boeren is Herwin Prinsen uit Meddo (GD). De melkveehouder gaat voor de derde keer mee met de trekker. In oktober vorig jaar mocht hij wel over de snelweg. „Toen reden we in overleg langs een wegblokkade en waren we de eerste die aankwamen in Den Haag. Dat was een mooie ervaring. Later stond er op de NOS Dat we door de blokkade waren gereden.”
Prinsen woont in de buurt van vier Natura 2000-gebieden bij Winterswijk. Hij heeft voor de komende 10 jaar een natuurvergunning, maar toch baart nieuwe regelgeving hem zorgen. De melkveehouder heeft een 13-jarige zoon die eventueel het bedrijf wel wil overnemen. Dat is ook meteen de grootste motivatie om te protesteren. „Voor de toekomst van het bedrijf. Want het beleid wisselt nu teveel. Als wij over drie jaar een nieuwe stalvloer willen leggen, weet ik niet hoe ze tegen mijn vergunningen aankijken.”
Prinsen heeft daarnaast ook nog een kinderdagverblijf. Hij noemt zichzelf geen radicale boer, in tegendeel zelfs. „Ik twijfelde lang om vandaag te gaan. Wij hebben de zaken goed op orde, kunnen door op de ingeslagen weg met het bedrijf. Maar al die anderen die klem zitten, en ook het gevoel dat wetgeving zomaar kan veranderen. Dat is ontzettend frustrerend. Ik zit bijvoorbeeld bij Vruchtbare Kringloop Achterhoek, maar als we dan iets proberen komen we weer in de knel met bijvoorbeeld de kringloopwijzer.”
De Meddose melkveehouder hoopt dat er heel veel boeren meedoen en dat er aandacht komt voor de pijnpunten. „Zo’n opkoopregeling bijvoorbeeld, daar ben ik niet op tegen. Maar wel dat er een beroepsverbod instaat, dat is belachelijk. Mensen beseffen pas wat we doen als er geen voedsel meer is, beseffen niet dat wij daarvoor zorgen. Ik verwacht niet dat de koning uit zijn paleis komt, maar met die intentie ga ik ook niet naar Den Haag.”
Prinsen overwoog een tijdje geleden om over te stappen naar een biologische bedrijfsvoering, maar ging uiteindelijk niet overstag. „De melk wordt er niet beter of anders van. Ik houd nu iets meer vrijheid om mijn bedrijf in te richten. Als ik een keer onkruid wil spuiten, dan kan dat gewoon. Ik denk niet graag in hokjes, sta voor nieuwe zaken open. Daarin is de opbrengst wel belangrijk. Biologisch was voor mij net een stap te ver, maar de melkprijs ligt soms wel 15 cent hoger."
Update 17 november 01:00 uur: boeren verzamelen zich
Zeker honderd trekkers verzamelen zich in Varsseveld, om vervolgens richting Den Haag te gaan. De sfeer is rustig. Er wordt koffie uitgedeeld en boeren maken een praatje met elkaar.
Bij melkveehouder Thijs Wieggers in Mariënvelde (GD) verzamelen een aantal boeren. De stoet rijdt naar de carpoolplek in Varsseveld en trekt daarna met ruim 100 andere Achterhoekse boeren naar Den Haag.
Update 16 november 21:00 uur: eerste boeren onderweg
Vanuit verschillende delen van het land zijn boeren al onderweg naar Den Haag.
Update 16 november 15:56 uur: Gemeente Den Haag verbiedt bezoek aan koning
De gemeente Den Haag ziet een bezoek aan koning Willem-Alexander van de boeren niet zitten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De boeren mogen wel protesteren, maar moeten de trekkers parkeren aan de Benoordenhoutseweg en kunnen dan in het Koekamp verzamelen voor het protest. Dat is zo'n 3 kilometer van Paleis Huis ten Bosch.
In de avond op pad
FDF verwacht zo'n 1.000 tot 2.000 trekkers uit het hele land in Den Haag. Verschillende regioleiders van de boerenactiegroep kondigen aan in de avond of in de nacht al te verzamelen. Dat gaat rond in verschillende groepsapps en dat melden regionale media.
Zo gaat er een groep vanuit Schaijk (NB) om 21.00 uur over binnenwegen naar Den Haag. „We vertrekken juist zo vroeg om overlast te beperken. Ook gaan we niet de snelweg op", vertelt regiomanager Manuel Lentjes uit Wanroij tegen Omroep Brabant. Ook Groningse boeren vertrekken in de avond al, meldt RTV Noord na contact met betrokkenen.
Overleven
Eerder vertelden regiobeheerders uit Oost-Achterhoek al tegen Agrio (uitgever van deze website) dat zij vroeg vertrekken naar Den Haag. Coördinator van FDF Achterhoek-Oost Rutger van Lier is bij de voorbereidingen betrokken. „We hopen natuurlijk dat de koning opendoet, maar we kunnen ook voor een dicht hek ons zegje doen”, vertelt hij. „Daar nemen we een geluidsinstallatie voor mee. Er zal een kleine groep zijn die uiteindelijk onze verklaring overhandigt. Het is natuurlijk ludiek bedoeld om bij de koning langs te gaan, maar wel voor een ernstige zaak. Als de Omgevingswet erdoorheen komt, betekent dat het boeren weer een stuk lastiger wordt gemaakt en de stikstofregels nog strenger.”
Mark van den Oever, voorzitter van FDF, bevestigt tegenover het AD dat FDF toestemming heeft voor de actie in Den Haag. De ANWB waarschuwt dat automobilisten in de ochtend rekening moeten houden met het protest. De trekkers kunnen voor vertraging zorgen.
Defilé
FDF wil met de trekkers langs het paleis rijden en zo een groet brengen aan de koning. Een kleine delegatie overhandigt een brief. Het is onbekend of de koning daadwerkelijk zelf de boeren te woord staat. FDF heeft een instructievideo gemaakt.
Volgens het programma komen er daarvoor ook sprekers. Zo staat Jan Cees Vogelaar namens STAF als een van de sprekers op de lijst. Het programma in de middag is in Leidschendam bij het CBL voor de lancering van FarmerFriendly.
Dit bericht wordt in de loop van de avond omgezet in een liveblog over het boerenprotest.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Seb van Dijk
Seb is sinds 2018 redacteur van de Agrio-redactie Politiek en Beleid. In 2017 studeerde Seb af als zowel communicatiedeskundige als journalist aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze twee expertises zet hij dagelijks in bij het schrijven van artikelen, diverse coördinerende werkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe media.
Beeld: Ruth van Schriek, Guus Daamen