Sjaak van der Tak wil verbinden voor beter sectorperspectief
Van der Tak solliciteerde op de functie, omdat het vanaf 1 oktober 2019 kriebelde. „Ik stond toen op het Malieveld en had nooit verwacht dat er zoveel mensen zouden komen. Het waren veel jonge boeren en tuinders die teleurgesteld waren. Dat raakte me.”
Landbouwcollectief
Hij is ‘buitengewoon vereerd’ dat hij vanaf 1 januari voorzitter mag zijn voor drie jaar. Van der Tak wil met de andere belangenorganisaties om tafel om te bekijken hoe ze beter kunnen samenwerken voor agrarisch Nederland richting 2030. Op de vraag of hij het Landbouwcollectief nieuw leven wil inblazen, zegt hij: „Daar grijp ik niet op terug. Dat is het verleden.”
LTO-visie
Hoe LTO Nederland de agrarische sector zelf ziet richting 2030 moet volgens Van der Tak ook snel duidelijk worden. Hij verwacht van alle 19 sectoren binnen zijn organisatie een eigen sectorplan. „Op basis van de sectorplannen gaan we de visie van LTO Nederland baseren voor 2030.”
Drie uitgangspunten staan daarbij centraal: financieel gezonde bedrijven, maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en maatschappelijk draagvlak houden. Hij benadrukte tijdens de persconferentie dat hij de verantwoordelijkheid voelt om zich ook in te zetten voor de boeren en tuinders die geen lid zijn van LTO.
Gesprekken voeren
De komende twee maanden gebruikt Van der Tak om zich in te lezen en om alvast gesprekken aan te gaan met boeren, leden en niet-leden. „Ik roep boeren en anderen op om zich te melden en het gesprek met mij aan te gaan. De afgelopen week heb ik al drie gesprekken gevoerd en tot 1 januari wil ik dat nog 20 tot 30 keer doen”, aldus Van der Tak. Het voeren van gesprekken is voor Van der Tak de basis om verder te komen. Binnen de glastuinbouwsector deed hij dat in drie jaar tijd 2.036 keer met ondernemers. Ook in zijn periode als wethouder in Rotterdam tijdens de revolutie van Pim Fortuin, was dat voor hem het middel om weer verbinding tot stand te brengen.