‘Waterinfiltratie mooie maatregel voor boeren’
Bestuurder Bert de Groot van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) ziet grote kansen voor het project ‘Klimaatslim boeren op veen’ en wil opschalen naar ‘Fase 2.0’. Het waterschap heeft de ambitie om samen met de partners in het veenweidegebied bodemdaling in 2030 met 50 procent te vertragen. Dat kunnen we niet alleen, zegt De Groot. „Wij merkten dat er vanuit het gebied interesse was voor pilots om waterinfiltratiesystemen aan te leggen en vanuit het ministerie van LNV kwam hiervoor budget beschikbaar. Door beide mogelijkheden te koppelen in een project kwam er ruimte voor drie polderprocessen van samen meer dan 800 hectare, waarin naast waterinfiltratie ook biodiversiteit en bewustwording aan de orde komen.” Ook Waterschap Amstel, Gooi en Vecht participeert inmiddels in het project.
Energie uit gebied
De agrarische collectieven werden gevraagd om gezamenlijk met een plan te komen, zegt De Groot. Daar hoeft geen waterschap of andere overheid boven te zitten, vindt hij. „We benutten de kracht in het gebied door pilots bij ondernemers te ondersteunen en spelen in op nieuwe initiatieven. Het waterschap participeert in diverse proeven met waterinfiltratiesystemen. Het doel is het in beeld brengen van de effecten van deze systemen op bodemdaling, waterbeheer en waterkwaliteit. Daarnaast verkennen we of het wenselijk is om ons beleid over peilbeheer aan te passen.”
Verder kiezen de boeren in elk gebied zelf hoe en waar ze aan de slag gaan met biodiversiteitsmaatregelen. Zo kan de één besluiten om natuurvriendelijke oevers aan te leggen, terwijl de ander kiest voor maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Ook kan een polder besluiten om gezamenlijk op één plek in het gebied extra natuurwaarden te realiseren.
Lees verder in de aankomende editie van Agraaf. Deze belandt zaterdag 7 november bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.