Zuid-Holland wil toestemming afschot duizenden smienten per jaar
Vanaf 2017 mocht er niet meer gejaagd worden op de smienten. Zo’n 900.000 exemplaren zakken elk jaar van Noord-Scandinavië naar het zuiden af om in Nederland de winter door te brengen. De bestuursrechter in Den Haag zette een streep door het Faunabeheerplan Smient Zuid-Holland. Dat gebeurde op aandringen van Vogelbescherming, Natuur en Milieu en elf lokale organisaties waaronder de KNNV Voorne en Hoeksewaards Landschap.
Hoger beroep
De rechtbank was het eens met de organisaties. Die hadden betoogd dat Zuid-Holland geen zekerheid kon geven hoe het afschot zou gaan uitpakken voor de smientenstand. De eendensoort is beschermd. Volgens Europese regels mag de staat van instandhouding van de vogelsoort niet verslechteren. De provincie had daar geen bewijs van op tafel gelegd, oordeelde de rechtbank. Dinsdag gingen Zuid-Holland en de Faunabeheereenheid bij de Raad van State (hoogste bestuursrechter) in hoger beroep.
Woordvoerders zeiden dat het afschieten of verjagen van 6.500 smienten geen bedreiging is van de populatie. Het is minder dan één procent waardoor wordt voldaan aan het zogenaamde 1%-criterium. Intussen stijgt de schade voor de landbouw, stelt de provincie. ‘’Vanaf 2015 tot en met 2018 laat de schade aan grasland een stijgende lijn zien van 24.000 euro per jaar naar 93.000 euro’’.
Dit gaat om uitgekeerde schadevergoedingen. De werkelijke schade zou vier keer hoger liggen omdat maar een gedeelte van de schade aan de boeren wordt vergoed. Volgens Natuur en Milieu kan in de winter geen schade aan grasland optreden omdat het gras in de wintermaanden niet groeit. Volgens de Faunabeheereenheid wordt de populatie smienten in Nederland te groot als er niets gebeurt. Uitspraak van de Raad van State naar verwachting over twaalf weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek