Opinie: De anti-landbouwwet van minister Schouten
Dit Kabinet heeft de jacht op de beschikbare ruimte in Nederland geopend. En die ruimte wil men halen bij de boeren. Dat bleek in april jl. al uit de Kamerbrieven van minister Schouten en van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, het ministerie waar de toekomstige Omgevingswet onder gaat vallen. In de Omgevingswet zit het overgangsrecht dat slechts 10 jaar geldt. Waarna onze bestaande rechten en vergunningen waardeloos worden en latente ruimte zal verdampen.
Dit wetsvoorstel is een ruimtelijke ordeningswet, vermomd als milieumaatregel, die - als wij niet ingrijpen - een groot aantal boeren onvrijwillig naar de uitgang gaat begeleiden.
Een anti-landbouwwet. Dus houdt de Minister vast aan vastgestelde kritische depositiewaardes (KDW) terwijl al bij 43 Natura 2000-gebieden is gebleken dat deze KDW zo scherp zijn gesteld dat ze onhaalbaar zijn. En gebruikt de Nederlandse overheid het rekenmodel Aerius/OPS, terwijl in de EU gewerkt wordt met Lotos-Euros/Emep, een rekenmodel waarmee de landbouw de doelstelling voor 2030 al gehaald heeft! Dit voorstel biedt geen oplossingen voor mensen die te goeder trouw hebben gehandeld, geen deugdelijk registratiesysteem en geen rechtszekerheid voor betrokkenen.
Nederland is één van de weinige EU-landen waar overheidsbesluiten niet getoetst hoeven te worden aan de Grondwet. Waardoor Nederlanders naar het Europese Hof moeten voor het halen van hun (grond)rechten. Waardoor het jaren kost voor onrechtmatige beleidsbesluiten hersteld worden. En waardoor wij opgescheept worden met de rotzooi en schade die is veroorzaakt door ministers en het parlement, die zo van onze democratie een bananenrepubliek maken.
Voelen beleidsmakers zich daardoor gevrijwaard van verantwoordelijkheid om de rechten van boeren en burgers te respecteren? De berg papier die het Ministerie van LNV in de derde week van oktober heeft uitgebraakt, lijkt daar opnieuw het resultaat van: schending van onze rechten omdat bij de jacht op de beschikbare ruimte in Nederland, blijkbaar alles geoorloofd wordt geacht.
Is dat niet de voedingsbodem voor de boerenprotesten en het wantrouwen tegen de politiek?
Dit wetsvoorstel maakt één ding overduidelijk: actievoeren én procederen, blijft noodzaak!
Om ónze rechten te verdedigen. Samen sterk!
Tekst: Sieta van Keimpema
Beeld: Ingrid Sweers