Geen steunmaatregelen voor kalverhouderij
Samen met Frankrijk, Italië en België heeft Schouten wel het sectorverzoek aan de Europese commissie voor een particuliere opslagregeling gesteund. De commissie heeft deze steunmaatregel echter niet toegekend. Elke lidstaat heeft daarna afgewogen of een nationale steunmaatregel nodig was. Italië heeft, als enige EU-land, een nationale steunmaatregel getroffen voor de kalverhouderij, schrijft de minister in de Kamerbrief.
Flink geraakt
Volgens Wim Thus voorzitter van LTO-vakgroep Kalverhouderij zou Schouten juist wel meer moeten doen om de kalversector te helpen. „We vragen al meer dan een half jaar om steun voor de kalverhouderij omdat deze meer buitengewoon hard geraakt worden door Covid-19. Kalfsvlees is over het algemeen een duurder stukje vlees voor de horeca en dat kan niet worden afgezet.”
De minister laat weten dat de kalversector zelf maatregelen heeft genomen om de kalfsvleesprijzen genoeg te stabiliseren. Het vlees van kalveren is ingevroren, kalveren zijn later geslacht en de import van kalveren is teruggebracht tot het niveau van 2017. Thus: „Het klopt dat we als sector zelf maatregelen hebben kunnen nemen waardoor er nog geen vlees verloren is gegaan. Maar dat invriezen kost ook geld en dat betaalt de veehouder.”
Herstellende prijzen?
In haar brief stelt Schouten dat de prijzen voor blank en jong-rosé kalfsvlees voorzichtig herstellende zijn dat is Thus het echter niet met haar eens. „De prijzen voor kalfsvlees zijn nog steeds slecht. Er is wel herstel te zien bij blank kalfsvlees, maar dit is nog niet op het noodzakelijke niveau. De verwachting is dat de prijs voor rosé-vlees het komende half jaar nog ver onder het niveau blijft om de kosten te dekken. Vooral voor de familiebedrijven is dat een probleem. De schade voor een gezinsbedrijf kan oplopen tot meer dan 200.000 euro.”
Onrechtvaardig
Doordat de Nederlandse kalfsvleesconsumptie laag is verwacht Schouten geen groot effect van de nieuwe Nederlandse corona-maatregelen. Ze verwacht ook niet dat de Europese Commissie de Europese steunmaatregelen voor de sector gaat heroverwegen. Dit omdat de kalfsvleesprijzen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa, voorzichtig herstellen.
Thus vindt het onrechtvaardig dat de kalversector geen steun ontvangt. „Bijna elke sector krijgt wel steun behalve de kalversector. De crisis voor de kalversector is nog niet voorbij en we zullen dan ook in gesprek blijven gaan met de minister om toch steun te kunnen ontvangen. Linksom of rechtsom moet er hulp komen om het toekomstperspectief van de bedrijven te borgen.”