Provincies: los problemen PAS-melders met voorrang op
‘Een struikelblok voor een structurele oplossing van het stikstofprobleem is de legalisering van situaties die ter goeder trouw zijn maar door de Raad van State uitspraak illegaal zijn geworden. Het bieden van zekerheid over deze zogenoemde PAS-melders, biedt onder andere de landbouw de mogelijkheid stappen vooruit te zetten’, stellen de provincies.
Het wetvoorstel Stikstofreductie en Natuurverbetering dat dinsdag naar Tweede Kamer werd gestuurd biedt op dit moment nog geen duidelijkheid voor de PAS-melders.
Om de schaarse stikstofruimte van opgekochte bedrijven goed te kunnen verdelen gaan de provincies samen het Rijk een administratief systeem opzetten. Deze legt de vrijkomen stikstofruimte vast. Deze ruimte kunnen provincies via extern salderen naar verwachting vanaf voorjaar 2021 weer uitgeven voor economische en maatschappelijke ontwikkeling. Ook kijken de provincies hoe vrijgevallen stikstofruimte van bedrijven kan worden opgevangen.
Meer ruimte nodig voor vergunningen
De investeringen van het kabinet om de uitstoot van stikstof te verminderen leveren volgens de provincies nog te weinig stikstofruimte op. Het gevolg is dat er te weinig ruimte is voor natuurherstel en maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Die ruimte hebben provincies in hun rol als bevoegd gezag nodig voor vergunningen.
Het huidige pakket van maatregelen is omvangrijk, maar biedt zoals het er nu naar uitziet tot 2030 nog onvoldoende perspectief voor economische ontwikkeling en woningbouw in veel gebieden. De provincies pleiten daarom voor een aanvullend pakket aan bronmaatregelen en andere maatregelen (bijvoorbeeld gericht op innovatie, maatregelen in de zee- en binnenvaart en in de industrie) om meer ruimte te bieden voor economische en maatschappelijke activiteiten.
Lees hier de hele reactie van de provincies.