Opstallen van jongvee

Als eerste heeft u natuurlijk de hokken volledig schoongemaakt en schoongespoten voordat het jongvee binnen komt!!
Als het jongvee binnen komt is het goed om deze meteen te scheren. Ze komen van een koude buiten omgeving in een warm binnenhok. Het jongvee gaat zweten en hierdoor is de kans op het krijgen van longontsteking groter. Ook kunt u het jongvee dan meteen ontwormen wanneer dit gewenst is. De lange haren zitten niet meer in de weg waardoor het middel beter op de huid blijft zitten.
Een schoon en droog ligbed is ook zeker voor jongvee gewenst, hierdoor kunnen de klauwen opdrogen en krijgen bacteriƫn die klauwaandoeningen veroorzaken minder kans. Ook blijft het jongvee warmer waardoor ze meer energie kunnen gebruiken voor de groei.
Zorg voor een passend rantsoen voor het jongvee met voldoende energie en eiwit. Een rantsoen met gemiddeld 870 VEM is voldoende met 160 Ruw Eiwit. Hoe ouder het jongvee, hoe lager de norm aan Ruw Eiwit. U kunt de eiwitbehoeften van de dieren aanvullen met bijvoorbeeld onze jongveebrok. Ook bij jongvee is te dunne mest niet gewenst, dit zorgt voor minder groei.
Let ook op de mineralenvoorziening bij het jongvee. Eventueel kunt u een aantal dieren bloedtappen samen met de veearts om te kijken hoe de mineralenvoorziening bij uw jongvee ervoor staat.
Mortellaro
U bent helaas vast ook bekend met de klauwaandoening Mortellaro. Dit is een bacterie die de klauwhuid aantast en zich hier helemaal in vastbijt. Met alle gevolgen van dien. Deze dieren zullen zich minder snel ontwikkelen en achterstand oplopen omdat het heel pijnlijk is. De droge stof opname van deze dieren zal een stuk lager zijn. Ook als vaars zult u ze blijven herkennen. Mortellaro is een besmettelijke bacterie die bij jongvee ook direct moet worden ingedampt. Tijdens het weideseizoen zie je de dieren vaak opknappen, probeer de bacterie meteen aan te pakken als u het bij uw jongvee ziet!