Column: Boeren verdienen ook 10.000 euro, Jesse
Vier jaar geleden viel bijna iedereen over premier Mark Rutte heen, toen hij werkenden 1.000 euro netto per jaar in het vooruitzicht stelde. Via wijzigingen in de belastingregels wilde hij namens de VVD werken meer lonend maken. Klaver vertienvoudigt dat bedrag nu om aan jongeren uit te delen. Even afgezien van het feit of dit niet gewoon het kopen van stemmen is - iets dat strafbaar is in Nederland - is het natuurlijk interessant om uit te zoeken wat andere doelgroepen in Nederland met zo’n bedrag kunnen. Groepen die ook in de knel zitten zoals boeren. Even brainstormen op de redactie van Agrio leverde interessante voorstellen op.
Bloemenranden en korte ketens
Boeren zouden met 10.000 euro meer bloemenranden aan kunnen leggen. Dan krijgen ze hun uren mooi betaald voor het werk dat ze erin stoppen en hun opbrengstderving keurig vergoed. Ze maken ondertussen het landschap mooier en vergroten de biodiversiteit. Daar profiteren dus velen van en ook de natuur.
Een ander voorstel is investeren in de korte keten. Minister Schouten was er deze week maar druk mee om daar aandacht voor te vragen op haar binnenlandse handelsmissie. Boeren die daarmee aan de slag willen, krijgen zo ook een quickstart. Met 10.000 euro gaat dat bovendien veel sneller dan via vouchers die je via advies moet zien om te zetten naar harde euro’s.
Stikstof en techreusbelasting
Andere ideeën gingen over investeringen in kringlooplandbouw of het laten testen van alle landbouwhuisdieren op Covid-19. Veehouders zouden met 10.000 euro ook stikstofrechten van de industrie kunnen kopen om bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken. Of de stikstofuitstoot kunnen reduceren. Gezien de brandbrief van de belangenorganisaties deze week is dit een doel waar de overheid zelf ook wat mee opschiet. Alleen zijn stalaanpassingen in euro’s vaak een veelvoud van 10.000 euro. Maar ook dat kan een politieke partij prima beloven. Je zoekt gewoon een groep in de maatschappij die dat gaat betalen en klaar is Kees. En dat is dan natuurlijk een groep die niet tot je kiezerspubliek behoort.
Klaver wil het geld weghalen bij miljonairs. Ik denk meer aan de grote techbedrijven als Google, Facebook en Amazon. Die verdienen bakken met geld en betalen nauwelijks belasting. Dat is aan de gewone man niet uit te leggen, zoals politici dat zeggen. Waar Klaver miljonairs alleen iets armer probeert te maken, kun je een techreusbelasting ook nog zien als een soort van straf voor het aanwakkeren van de polarisatie in de samenleving.
Mediacampagne
En misschien is het bundelen van al die euro’s in een mediacampagne nog wel het beste idee. Reken maar even mee wat je kunt doen met 10.000 euro maal 50.000 boeren = 500 miljoen euro. Daarmee is een fantastische campagne op te zetten. Niet om de landbouw mooier voor te stellen dan die is, want er zijn zeker uitdagingen, maar een campagne om gewoon de feiten op tafel te krijgen. En naast de feiten ook het belang van bijvoorbeeld mest en voedselproductie. Hoeveel werkgelegenheid het oplevert en welke vooruitgang de landbouw boekt. Zaken die nu veelal onderbelicht blijven dan wel worden bestreden door politieke partijen en actiegroepen met een andere agenda.
Glyfosaat
Gisteren was er weer zo’n klein feitje van het Compendium voor de Leefomgeving. Glyfosaat in het oppervlaktewater komt voor bijna honderd procent uit het riool. Slechts een paar procent vanuit de landbouw. Dit goede nieuws vanuit de landbouw gaat het NOS-journaal, Nieuwsuur en de kolommen van Trouw en De Volkskrant niet halen, vrees ik. Met een waarheidscampagne van 500 miljoen euro kun je dat iedereen wel laten weten.