Grondwaterstand in droge periodes stabiel door waterinfiltratie
Uit de metingen blijkt dat in percelen met een waterinfiltratiesysteem de grondwaterstand in de zomer hoger is dan in percelen zonder een infiltratiesysteem. Daarbij bleef de grondwaterstand op percelen met onderwaterdrainage stabiel, en ongeveer gelijk aan het slootpeil dat gemiddeld ongeveer 45 centimeter onder het maaiveld staat. In percelen zonder waterinfiltratiesysteem zakte de grondwaterstand tot zo’n 80 centimeter onder het maaiveld.
Afstemmen op weer
Om de werking van het waterinfiltratiesysteem te vergroten probeert het waterschap De Stichtse Rijnlanden met enkele deelnemers het dynamische peilbeheer af te stemmen op de weersverwachtingen en waarneming in de polder. Vanuit het peilbesluit is er ruimte om het peil aan te passen tot 13 centimeter boven en onder het gemiddelde slootpeil. Als werd besloten het slootpeil aan te passen, dan werd dit door het waterschap in de gebiedsregeling aangepast.
310 hectare
Voor het project ‘Toekomstbestendige Polder Lange Weide’ is eind 2019 in 310 hectare een waterinfiltratiesysteem (onderwaterdrainage) aangelegd. In 2017 is het waterschap al begonnen met meten zodat een goede vergelijking gemaakt kan worden tussen de oude en nieuwe situatie, na aanleg van het waterinfiltratiesysteem.
Het project is een initiatief van de stichting Rijn & Gouwe Wiericke, in samenwerking met het waterschap. Het doel is onder andere om de bodemdaling te remmen en de broeikasgasuitstoot te verminderen om zo een toekomstbestendige polder te realiseren.