Tientallen LNV-ambtenaren gaan in oktober de boer op
Team Agro NL heeft de actie pas vorige week gelanceerd. Dat er nu al ruim tachtig aanmeldingen zijn, valt Van der Post zeker niet tegen. „En het loopt nog steeds door", vertelt de melkveehouder en paardenpensionhouder uit Leiden enthousiast. „Het ministerie van Landbouw, Natuubeheer en Visserij had via Twitter ook al laten weten positief te staan tegenover de actie."
Doelstelling is dat 1 oktober dé dag wordt waarop ambtenaren van het ministerie een dag gaan meelopen in de agrosector. Van der Post: „Vorig jaar was 1 oktober de landelijke actie op het Malieveld, toen kwamen de boeren naar Den Haag. We hopen het nu om te draaien, dat er zo veel mogelijk ambtenaren vanuit Den Haag de boer op gaan."
Dat kan wat Team Agro NL betreft op 1 oktober of later in oktober. En als er ambtenaren vanuit de provincies of gemeenten willen aanhaken, zijn ze ook welkom, zegt Van der Post. „Het zou mooi zijn als dit een jaarlijks terugkerend evenement zou worden."
De Leidse veehouder heeft ook in het bestuur van het NAJK gezeten. „Toen hadden we ook wel eens ambtenaren over de vloer. Dan sta je er toch versteld van hoe weinig kennis die mensen hebben van de landbouw."
Inzamelingsactie vouchers
Mede om die reden heeft Van der Post zelf op Facebook de 'Inzamelingsactie Vouchers LNV' op touw gezet, als ludieke actie. Het ministerie van Landbouw wil boeren een voucher geven ter waarde van 1.500 euro om zich te laten bijscholen, maar volgens Van der Post hebben ambtenaren die vouchers veel harder nodig. Hij roept zijn collega's daarom op de vouchers gul te doneren 'voor deze arme ambtenaren die het met zo weinig kennis moeten stellen'. De eerste wil hij officieel aanbieden aan minister Schouten. „Zij geeft wel aan dat zij een boerendochter is, maar zij mist de kennis nog wel het meest."
Sparren met boeren
Tot nu toe gaat het met het aanbieden van vouchers echter een stuk minder hard (namelijk nog geen een) dan met de ambtenaren die zich aanmelden voor #Boerzoektambtenaar. Van der Post hoopt dat de actie van Team Agro NL ervoor gaat zorgen dat beleidsmakers, als ze een wetsvoorstel voorbereiden, zelf gaan sparren met de hun bekende boeren.
„Dat je in de toekomst dus voorkomt dat er zo'n gedrocht wordt bedacht als de veevoermaatregel", geeft hij aan. „Die is inmiddels wel weer ingetrokken, maar het heeft een ontzettende hoop gemeenschapsgeld gekost, en dat zou je kunnen voorkomen door in een eerder stadium met de boeren zelf te gaan praten."
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief