Strokenteelt onderdeel van vitale landbouw in Zuid-Holland
Tijdens een bezoek aan akkerbouwer Cornelis Mosselman zagen gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en wethouder Tea Both (Goeree-Overflakkee) de mogelijkheden van strokenteelt. Mosselman teelt op zijn akker, in stroken van zo’n drie meter, zes verschillende gewassen. De akkerbouwer is nog geen jaar bezig met strokenteelt, maar hij merkt al verschil. „Ik ben gewoon begonnen omdat ik vond dat het anders moest. Ik ben verrast hoe snel mijn land is verbeterd, maar kom ook steeds nieuwe vragen tegen.”
Pionieren
Tijdens het gesprek met Bom-Lemstra en Both waar ook LTO en de Rabobank bij aanschoven, ging het over die vragen. De omschakeling vraagt volgens Mosselman een grote investering vanwege andere landinrichting, arbeidscapaciteit en nieuwe machines. Bom-Lemstra: „ Het is echt pionieren, wat hier gebeurt. Niet iedereen kan dat op deze manier, en dat hoeft ook niet. Maar we moeten wel samen naar dit soort nieuwe vormen van landbouw op zoek. Leren van elkaar, en zo samen verduurzamen. We hebben er dus allemaal belang bij dat dit slaagt en gaan zeker kijken hoe we daar als provincie bij kunnen helpen.”
Hele keten
De komende tijd gaat de provincie de hoofdlijnennotitie Vitale landbouw verder uitwerken. „Doel is de verduurzaming van de landbouw te versnellen en te verbreden. Door innovaties breder beschikbaar te maken, diverse landbouwvraagstukken zoals bodemdaling, stikstof en biodiversiteit in samenhang aan te pakken én door niet alleen de boer te betrekken, maar de hele keten,” aldus provincie Zuid-Holland.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Zuid-Holland