Graskuilen 2020

De graskuilen die eind april of eerste week mei zijn ingekuild hebben namelijk zeer hoge VEM, hoog suiker en een zeer laag structuur. Deze graskuilen zijn zo snel verteerbaar dat het ongezond is voor de koeien als we het rantsoen niet aanpassen. Dat aanpassen kan met bijvoorbeeld snijmais, hooi en rustig verteerbare krachtvoeders, bijvoorbeeld de Maximabrok. Voor bedrijven die geen snijmais voeren is het rantsoen te corrigeren met een nat bijproduct, zoals bierbostel of droge bijproducten zoals soyahullen en geplette gerst. Grof hooi of een andere smakelijke structuurbron zoals gedroogde Luzerne houdt de herkauwactiviteit beter en daardoor de gezondheid.
De graskuilen hebben dit jaar een gemiddeld ruw eiwit gehalte, maar de verdeling is gunstiger, omdat het gras droger is ingekuild. Daardoor is er meer darmverteerbaar eiwit en minder onbestendig eiwit in de droge stof. Zolang er nog eiwitrijk weidegras in het rantsoen blijft is er meestal nog genoeg ruw eiwit beschikbaar. Echter als het ureum te ver daalt is het verstandig om een eiwitrijkere brok te gaan voeren. Dit is vooral voor de verse koeien van belang, want die krijgen de meeste brok gedoseerd. Ook kunt u wat soya/raap in het basisrantsoen gaan voeren. Voordeel hiervan is dat u per dag kunt sturen afhankelijk van hoeveel de koeien in de weide vreten en naar aanleiding van het ureum gehalte in de melk. De structuur in de graskuilen is niet hoog, maar omdat de kuilen droger zijn is de ruwe celstof wel iets harder. Het kan dus goed zijn dat er net voldoende structuur in de kuil zit. Let daarom altijd goed op de herkauwactiviteit van de koeien. Te lage herkauwactiviteit, dan iets grof hooi of een andere structuurbron bijvoeren.
Opvallend is dat dit jaar de gehalten van natrium en fosfor erg laag zijn vergeleken met 2019. Natrium is van invloed op de vochthuishouding en de enzymproductie van de koeien. Fosfor is een bouwsteen van melkeiwit. Daarnaast is het nodig voor de groei van pensflora. Te laag fosfor in het rantsoen kan er voor zorgen dat koeien, bij een te lage voeropname, tegen de grond gaan. Het is dus van wezenlijk belang om goed naar de mineralengehalten in het rantsoen te kijken.
De sporenelementen zijn per kuil zo wisselend dat daar niet een duidelijke richting is aan te geven hoe dit is ten opzichte van de graskuilen van vorig jaar. Als u de sporenelementen laat onderzoeken, dan goed doornemen hoe de tekorten aangevuld kunnen worden.
Heeft u de kuiluitslag binnen, overleg dan met uw adviseur welk rantsoen op dit moment het beste bij uw bedrijfsvoering past.
Broei.
Omdat de graskuilen dit jaar droger zijn ingekuild is het melkzuur en azijnzuur gehalte lager dan normaal. Dit vergroot de kans op broei! Broei blijft een grote kostenpost voor u doordat er voederwaarde-verlies optreedt en de opname door de koeien wordt minder. Neem maatregelen om broei te voorkomen. Dek de graskuil af met bijvoorbeeld aardappelpersvezels. Zet balen kuilgras op de kuil. Behandel het snijoppervlak met Selko TMR om broei tegen te gaan. Kortom accepteer geen broei!