Deltaplan biodiversiteitsherstel geeft 8 projecten een financiële bijdragen
In totaal hadden 130 initiatieven zich aangemeld. Hieruit heeft het bestuur van stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel de acht beste projecten uitgekozen. In de acht gekozen projecten gaan burgers en grondeigenaren samen aan de slag voor structureel biodiversiteitsherstel in Nederland.
Duizend Bloemen
Een initiatief dat geld uit het fonds heeft mogen ontvangen is het project 'Duizend Bloemen' in Overijssel. Hierin werken boeren, burgers en bestuurders aan natuurherstel en duurzaam landgebruik rondom Olst (OV). Ook het project 'Salland Biodivers' krijgt ondersteuning vanuit het innovatiefonds. Zij gaan op 30 tot 35 plaatsen in de gemeente Olst-Wijhe en Raalte (OV) kleine glooiingen maken. Door het terugbrengen van de glooiingen wordt het Sallandse landschap versterkt.
Verbinding
In de provincie Drenthe en Groningen is het project 'Groene Verbindingen' goedgekeurd. Men wil hier een brug slaan tussen agrarisch gebruik, recreatie en natuurbeheer. Het project richt zich op het ontwikkelen van groene verbindingen, het produceren en testen van paaltjessystemen ter bescherming van bijzondere ecologische locaties én kennisverspreiding.
Insecten
In de provincie Zuid-Holland zijn drie initiatieven verkozen. Een van die projecten heet 'Kilometers bloemrijke oevers' en zet zich in voor drie te versterken verbindingen in het Groene Cirkel Bijenlandschap. Eerdere projecten in dit gebied zorgde er al voor dat het aantal soorten bijen met 34 procent toe nam.
In dezelfde provincie wil het project 'Patrijs in het Bentwoud' een toename van de patrijzenstand realiseren, gekoppeld aan een toename van de biodiversiteit in het gebied. In het initiatief de 'Hoeksche Waard Zoemt' wordt biodiversiteitsherstel gerealiseerd door een netwerk van ecologisch beheerde bermen, oevers, akkerranden en dijktaluds dat de natuurgebieden en de dorpen en buurtschappen in de Hoeksche Waard met elkaar verbindt en als groene vingers doordringt in het bebouwde gebied.
Regenwatervijver
Het initiatief 'Bloeiend Nieuwegein' wil de jeugd betrekken bij het verhogen van de biodiversiteit en introduceren van natuur in de dorpen en steden van gemeente Nieuwegein (UT). Dit doen ze door gras en verharding in de buurt van scholen en wijken om te zetten naar zaaibedden voor wilde bloemen.
Ook het Gelderse project 'Bedrijventerreinen die bruisen' wil meer natuur, maar zij willen dat realiseren op een bedrijventerrein in Wapenveld (GD). Ze willen regenwater van een bedrijfsdaken opvangen in een vijver. Naast die vijver moet 600 vierkante meter bos en 500 vierkante meter bloemrijk grasland komen. De initiatiefnemers van dit project willen laten zien dat natuurontwikkeling op bedrijventerreinen kan bruisen en de vitaliteit, creativiteit en productiviteit van medewerkers positief kan beïnvloeden: dé sleutel om bedrijven massaal aan te sporen tot vergroening.
Eenmalige bijdrage
tot 31 juli 2020 konden projectenvoorstellen ingestuurd worden om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage uit het innovatiefonds. Het innovatiefonds is een tweejarig fonds waaruit 200.000 euro per jaar vrij komt. De in totaal 400.000 euro is gefinancierd uit een eenmalige bijdrage van de National Postcode Loterij. De maximale bijdrage per project is 25.000 euro. De initiatieven die een bijdrage hebben gekregen zullen in het najaar van 2020 van start gaan.