Grootschalige uitrol waterinfiltratie in Alblasserwaard
Bij peilgestuurde drukinfiltratie wordt, doormiddel van een pomp en buizen die onder de grond liggen, het waterpeil op constant niveau gehouden. De kan hiermee zelf de hoogte van het grondwater regelen. Binnen het Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling project hebben de afgelopen anderhalf jaar twee boeren geëxperimenteerd met peilgestuurde drukdrainage om de oxidatie van veen tegen te gaan.
Melkveehouder Ad van Rees uit Brandwijk was een van die twee boeren die zo’n drukdrainage heeft op zijn veenweideperceel. „Met waterdoorlatende buizen in de bodem en een pompsysteem kunnen wij in een droge periode het grondwater opzetten, zodat het veen minder afbreekt. In een natte periode vlakken we het grondwater naar beneden af.“
Voordeel
Maar naast dat het veen minder inklonk door droogte had ook het gras voordeel van de constante grondwaterstand. „De afgelopen twee jaar waren goede jaren om de installatie te testen,” vertelt Louis Rippen, die namens zuivelfabriek De Graafstroom betrokken is bij het project van de Groene Cirkel. „Door drukinfiltratie had het gras minder te leiden van de droogte omdat het grondwater binnen 35 tot 40 cm onder maaiveld blijft. En in de natte periodes zorgt het systeem ervoor dat boeren langer op het land kan.”
100 hectare
Omdat de experimenten zo goed zijn verlopen gaat de Groene cirkel op grote schaal waterinfiltratie toepassen in Alblasserwaard. „We willen op zeker 100 hectare peilgestuurde drukinfiltratie gaan toepassen. In overleg met het waterschap gaan we bepalen in welk gebied we het project kunnen uitrollen. Als het gebied bekend is gaan we boeren benaderen en afspraken maken over de aanleg van de installatie. Voor het aanleggen van de installatie zijn subsidies beschikbaar, hoeveel gaat de komende tijd duidelijk worden.”
Samenwerking
Bij het project van samenwerkingsverband de ‘Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling’ zijn DeltaMilk, De Graafstroom, Rabobank, provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland en Wageningen UR betrokken.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Groene Cirkel Kaas, Bodemdaling