Geborgde zetels: kennis of democratie?
De meningen zijn verdeeld, als het gaat om het al dan niet behouden van de geborgde zetels in het waterschap. Tegenstanders zien de democratische legitimiteit niet en voorstanders zien een betere afspiegeling van de belangen van de achterban.
Elly Koning-Bruijn heeft met haar zoon een melkveebedrijf in Stompetoren (NH), is bestuurslid bij NMV en is lid van het algemeen bestuur van waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) namens Natuurlijk BBW. „Boeren en bedrijven worden middels een wettelijke heffing aangeslagen voor grote bedragen door het waterschap en daarmee is het ook logisch dat zij hun belangen mogen vertegenwoordigen in het bestuur van hun waterschap.”
Afspiegeling
Siem Jan Schenk bezet zo’n geborgde zetel van de sector ongebouwd. Hij vindt het onverstandig om ze af te schaffen. Hij stelt dat een bestuur met zetels voor belangengroeperingen een betere afspiegeling is van de achterban. „Het is van belang dat naast de politiek ook de belanghebbenden belangrijk zijn. Geborgde zetels hebben een specifieke en waardevolle inbreng. Ze vertegenwoordigen een belang en geen politiek. Ze maken dus keuzes op andere gronden.”
„Als PvdA zien we de democratische legitimiteit niet”, zegt Marjan Leijen van het dagelijks bestuur van HHNK. Ze stelt dat als iemand er een potje van maakt, een gekozen bestuurder hierop kan worden afgerekend in de volgende verkiezingen. Dat geldt niet voor een geborgde zetel. Ze vindt bovendien dat het argument dat geborgden belangrijk zijn in verband met de gebiedskennis een diskwalificatie van de gekozen bestuurder. Gebiedskennis en affiniteit met water is er bij alle bestuurders. Gekozen bestuurders zijn net zo betrokken als geborgden. Dat is volgens Leijen geen reden om de geborgden in stand te houden.
Lees verder in de aankomende editie van Agraaf die zaterdag 12 september bij u op de mat valt. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Co Schipper
Beeld: Ellen Meinen