CONO-melkrijder haalt melk op met duurzame vrachtwagen
Het transportbedrijf wilde zelf graag uitbreiden met deze duurzame vrachtwagen. „Met de vrachtwagen kan ik mijn dienstverlening verbeteren in duurzaamheid en geluidsreductie. Extra voordeel is dat deze vrachtwagen zonder ombouw al geschikt is voor het toekomstig gebruik van biobrandstof,” zegt Mart de Waard, eigenaar van Danmel Transport.
Koffiezetapparaat
De RMO-combinatie is ook uitgerust met een oplegger die is voorzien van een eigen accu. Het verpompen van de melk vanuit de melktank van de boerderij naar de tankwagen gebeurt daardoor niet langer met een draaiende motor, maar volledig op elektriciteit vanuit deze accu. Het geluidsniveau tijdens het verpompen melk ligt ruim onder de 60 dB(A), wat vergelijkbaar is met een koffiezetapparaat. Hierdoor ervaren boeren bijna geen geluidsoverlast wanneer de melk wordt opgehaald. Dit is van belang vanwege de dag- en nachttransportactiviteiten van de zuivelfabrikant.
Gecertificeerd
CONO is blij met de stap van Danmel Transport. Grietje Hoekstra, manager Duurzaamheid bij CONO kaasmakers zegt hierover: „Danmel draagt met deze combinatie in het algemeen bij aan de klimaatdoelstellingen van de transportsector, en levert in het bijzonder een positieve bijdrage aan de totale footprint van onze kaas.” De verzuivelaar heeft een Caring Dairy duurzaamheidsprogramma voor de melkveehouderij, ambachtelijke kaasproductie en natuurlijke rijping. Sinds 2020 is de kaasmakerij van CONO klimaatneutraal gecertificeerd.