Koggenland en Hollands Kroon starten met voorlichtingen tegen drugscriminaliteit.
'Drugscriminaliteit is niet altijd goed te herkennen'
Het project ‘veilig buitengebied’ is één van de drie projecten binnen Programma Aanpak Ondermijning. Sinds 2019 neemt de drugsproblematiek toe in Noord-Holland. In de provincie werden in 2019 vier opslaglocaties en vier productielocaties voor synthetische drugs gevonden. Ook het dumpen van drugsafval is een probleem. Vorig jaar werd op wel vijftien locaties drugsafval gevonden. Om daar preventief wat tegen te kunnen doen, worden vanaf oktober voorlichtingen gegeven. Bewoners van het buitengebied in de gemeentes Koggenland en Hollands Kroon ontvangen daarvoor een uitnodiging. Mogelijk sluiten in de loop van het project meerdere gemeentes aan.
Aandachtsgebied
„Het buitengebied is voor ons aandachtsgebied”, zegt Jan Franx, waarnemend burgemeester van Koggenland. „We weten dat criminele organisaties al 15 procent van de boeren benaderd hebben. De gemeentes in Noord-Holland zijn zeer aantrekkelijk voor drugscriminaliteit. Het is hier uitgestrekt en afgelegen, we hebben veel water en havens om ons heen en Schiphol en Amsterdam liggen dicht in de buurt. Het is dan ook heel belangrijk dat we meer gaan letten op drugscriminaliteit. Als je het geen aandacht geeft, zie je het ook niet.”
Moeilijk herkennen
Maar dit betekent niet dat mensen die nu slachtoffer worden van drugscriminaliteit niet oplettend genoeg zijn geweest. „Criminelen komen vaak af op (gestopte) boeren en ondernemers die schuren of bedrijfspanden verhuren. Vaak willen ze een auto of wat andere spullen opslaan en bieden ze iets meer dan de huurprijs die gevraagd wordt”, legt Tom Bersee, programma manager van Programma Aanpak Ondermijning, uit tijdens de aftrap van het project ‘veilig buitengebied’. „Maar als ze dan eenmaal binnen zijn ben je niet zo snel van ze af. En de spullen die ze gebruiken link je meestal niet gelijk aan drugs. Tijdens de voorlichtingen leer je dus hoe je producten en een mogelijk drugslab kunt herkennen en wat je dan het beste kan doen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
‘Ruimte voor ruimte’
LTO werkt ook mee aan het project. Arie schouten voorzitter van LTO Noord afdeling West-Friesland vertelt waarom LTO het belangrijk vindt om mee te doen met dit project. „Drugslabs zijn heel gevaarlijk die wil je niet in de buurt van je huis hebben en daarnaast wil je niet verdacht worden van medewerking aan een criminele organisatie. Leegstand is een probleem in het buitengebied en de saneringskosten drukken op de toekomst. Het is dan ook geen goed idee van de provincie Noord-Holland om de regeling ‘ruimte voor ruimte’ af te schaffen. Dit maakt het voor ondernemers moeilijker om bedrijfsgebouwen op te ruimen. Verhuren is dan financieel gezien aantrekkelijker en hier kunnen criminelen misbruik van maken.”