Predatiecursus Landschap Noord-Holland al bijna vol
„Dit jaar is een slecht jaar voor weidevogels”, Vertelt Wim Tijsen, cursusleider en coördinator weidevogelbescherming bij Landschap Noord-Holland. „In voorgaande jaren zagen we 15 procent predatie bij de gevonden nesten. Dit jaar zit dat toch wel op 20 procent.” In de cursus leren boeren hoe ze predators kunnen herkennen en daarbij predatie tegen kunnen gaan in agrarische akkerbouw en weidegebied.
Sporen
„Het is vooral belangrijk dat weidevogels tijdens de broedperiode van half maart tot eind juni zo min mogelijk verstoort worden.” Dus aleen nesten actief beschermen als deze bij noodzakelijke landwerkzaamheden verloren dreigen te gaan. „Als boeren nesten willen beschermen moeten ze die vroeg in de ochtend gaan opzoeken. Als ze in de avond op zoek gaan naar nesten, laten ze sporen achter en waardoor ze predatoren naar de eieren leiden. De vos is de bekendste predator maar ook egels vinden zo de eieren van weidevogels.”
Evenwicht
Naast bescherming van de weidevogels is het belangrijk dat het hele biotoop op orde is. En dat kan nog beter volgens Tijsen. „Uiteindelijk moet het hele gebied in evenwicht zijn om te veel predatie te voorkomen. Om dat te verbeteren is de samenwerking tussen boeren, overheden, natuurbeheerder en vrijwilligers belangrijk.”
Aanmelden
De cursus omgaan met predatie en boerenlandvogels is gratis, maar vanwege Covid-19 en beschikbare ruimte moeten boeren zich wel van te voren aanmelden. De cursus is onderdeel van het programma 'Betrekken bij Groen' van de provincie Noord-Holland. Binnen het project stelt de provincie jaarlijks 600.000 euro beschikbaar om vrijwilligerswerk in de natuur te stimuleren.