Voorlichting tegen drugscriminaliteit
Sinds 2019 neemt de drugsproblematiek toe in Noord-Holland. In de provincie werden in 2019 vier opslaglocaties en vier productielocaties voor synthetische drugs gevonden. Ook het dumpen van drugsafval is een probleem. Vorig jaar werd op wel vijftien locaties drugsafval gevonden.
Levensgevaarlijk
Vooral in het buitengebied worden mensen benaderd door criminelen die leegstaande bedrijfspanden, schuren en boerenerven willen gebruiken als lab- en/of opslaglocatie van drugs. Maar naast dat de productie, verhandeling en het bezit van drugs verboden is in Nederland, brengt het ook andere gevaren met zich mee. Zo is er meer kans op brand en/of ontploffingen, kunnen er giftige gassen en stoffen vrijkomen of ontstaat er vervuiling van het leiding- en grondwater. Daar bovenop trekken drugs vaak ook anderen criminaliteit aan zoals geweld, afpersing en bedreiging.
Onaantrekkelijk
Vandaar dat LTO Noord samen met verschillende gemeentes in Noord-Holland het programma Aanpak Ondermijning in Noord-Holland is gestart. Het doel van dit programma is mensen in het buitengebied en eigenaren van boerenerven voor te lichten zodat het buitengebied minder aantrekkelijk wordt voor de productie van synthetische drugs. „Als men panden in het buitengebied gaat verhuren moeten ze goed opletten en een oogje in het zeil houden” zegt Arie Schouten, landbouwvoorman West-Friesland. „Maar gemeenten kunnen ook meehelpen door via de Omgevingsdienst vaker te controleren bij bedrijven die gestopt zijn.”
De voorlichtingen zijn niet alleen bedoeld voor boeren, ook bewoners van het buitengebied zijn welkom op de voorlichtingen. In september en oktober kunnen bewoners van het buitengebied van Koggenland en Hollands Kroon een brief verwachten waarin ze uitgenodigd worden om deel te nemen aan de voorlichtingsavond(en).