Video: Hoe gaat slachterij Westfort om met de hitte?
Strakke planning
Westfort werkt met een strakke planning. Wagens die op tijd aankomen kunnen gelijk worden gelost. Directeur Jaap de Wit jr. legt uit wat er gebeurt met een wagen die te vroeg komt. „Je moet dan wachten tot je aan de beurt bent. Als het wat drukker is, dan moet je een rondje rijden. Zo kunnen de auto's mooi koel blijven. Het is de enige manier om te voorkomen dat we een opstopping krijgen." In verband met het hitteprotocol (zie hieronder) rijden alle wagens met een koelsysteem.
Oproep aan boeren
Jaap de Wit jr. heeft ook een oproep aan de boeren. „Als ik zelf boer was dan zou ik ook heel graag vroeg willen laden. Maar daar hebben we hier niet de mogelijkheid voor. Het is vervelend, maar we moeten flexibel zijn. En die is er wel, maar druk op de ochtend is veel groter met warmer weer." De Wit merkt dat iedereen zo vroeg mogelijk wil laden in verband met de hittestress. „En dat snap ik volkomen. Maar helaas is het niet mogelijk om gelijk te lossen. We moeten het verdelen over de dag." Tijdsloten zijn een oplossing. „Kom op het moment dat je afspreekt, dan loopt het wat soepeler door. We hebben een ruimere stal en veel loscapaciteit. Als iedereen zich aan de afspraken houdt dan zou het soepel door moeten lopen."
Nieuwe koelstraat
Westfort heeft sinds kort een koelstraat. Chauffeurs kunnen daar met hun wagens wachten tot ze worden gelost. De varkens krijgen verkoeling door middel van ventilatoren en verneveling. Ook zijn er schaduwnetten aangebracht. Jaap de Wit is positief over de eerste ontwikkelingen. „Als je normaal stilstaat dan zal de temperatuur omhoog lopen. In de koelstraat is de temperatuur 5 graden gedaald ten opzichte van het moment dat ze aankwamen. We merken dat de varkens het fijn vinden."
Hitteprotocol van kracht
Momenteel is het hitteprotocol van Vee & Logistiek actief. Het plan treedt bij temperaturen van 27 graden of meer in werking. In het plan van Vee & Logistiek wordt meer aandacht gevraagd voor goede voorbereiding en planning van transporten. Ook wordt er geadviseerd om vroeger op de ochtend te laden wanneer mogelijk.
Veewagens die geen koelsysteem hebben mogen bij 35 graden of meer de weg niet meer op. Alleen ventilatie is niet voldoende; het waarborgt niet dat dieren kunnen lijden onder hittestress. Bij 33 graden of meer mogen wagens met een mechanisch ventilatiesysteem de weg niet meer op. Wagens met een koelsysteem mogen wel blijven rijden.
Extra controles NVWA
Bij temperaturen van 27 graden of hoger voeren NVWA-inspecteurs extra controles uit. Deze vinden zowel onderweg als bij het slachthuis plaats. De NVWA treedt op als er wordt vastgesteld dat de dieren lijden tijdens het transport of bij de aanvoer van een slachthuis.
Exportcertificering aanpassen
Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat op de koele momenten van de dag of nacht met dieren kan worden gereden. In overleg met Nederlandse slachterijen is tevens afgesproken dat er vanaf een buitentemperatuur van 33 graden Celsius mogelijkheden geboden zullen worden eerder te beginnen met slachten en zo nodig de zaterdag als dagdienst te gebruiken voor opvang van verlies van productie gedurende de week.
Verkoeling
Westfort neemt op het terrein maatregelen om varkens wachtende veewagens verkoeling te bieden. „Voor de wachtende veewagens hebben we schaduwnetten gerealiseerd met een vernevelingsinstallatie. De eerste ervaringen zijn zeer goed. We zijn er heel positief over", aldus De Wit.
Ook Vion neemt het maatregelen om het welzijn tijdens het dierentransport te borgen, zoals minder geladen wagens. Ook worden vrachtauto's extra koel gehouden.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Caroline van der Plas