Middels het project ‘BoerVeilig’ wordt de veiligheid op het boerenerf onder de aandacht gebracht bij melkveehouders
‘Er gebeuren nog te veel ongelukken op de boerderij’
„De laatste tien jaar vinden er jaarlijks gemiddeld vijftien dodelijke ongelukken plaats op agrarische bedrijven, voornamelijk op melkveebedrijven en loonbedrijven”, vertelt Van Schaik. „We kregen binnen de melkveehouderijsector de kans om dit project op te starten, vandaar dat we ons in eerste instantie richten op melkveehouders. Maar de wens is wel om het breder te trekken.” BoerVeilig is een initiatief van het NAJK, LTO Nederland, NMV (Nederlandse Melkveehouders Vakbond), ZuivelNL, NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie) en Stigas.
Informatiebijeenkomsten
Het betreft een driejarig project dat vorig jaar van start ging. „Onze focus ligt op een hoger veiligheidsbewustzijn creëren op basis van vrijwilligheid en niet op basis van nieuwe regels en verplichtingen”, aldus de projectleider. Een van de onderdelen van het project is het organiseren van informatieavonden en webinars. Deze zijn toegankelijk voor NAJK-, LTO- en NMV-leden. Tijdens de avonden en webinars komen veiligheidsdeskundigen en ervaringsdeskundigen – melkveehouders die een ongeval hebben meegemaakt - aan het woord.
De informatiebijeenkomsten zouden in maart dit jaar starten, maar konden vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus niet doorgaan. Van Schaik hoopt dat er in september alsnog gestart kan worden. „Mits de omstandigheden dit natuurlijk toelaten. Het streven is om vijftien avonden per winterseizoen te organiseren.”
BoerVeilig heeft een eigen website. Hier kunnen boeren onder andere testen hoe veilig zij werken en zijn er ervaringsverhalen te lezen. Zo kreeg Henk Peters uit Eersel te maken met een aanval van een stier en kreeg Rakesh de Vries uit Terzool een ongeluk met een quad.
Overmoedig
Ongelukken met stieren en trekkers zijn voorbeelden van ongelukken die vaak voorkomen op boerenerven volgens van Schaik. Daarnaast kunnen bewegende onderdelen (bijvoorbeeld gegrepen worden door een aftakas) en het onderhoud van machines en gebouwen (onderdelen die losschieten, van het dak vallen of erdoorheen zakken) gevaarlijke situaties veroorzaken. „De automatisering neemt toe en daarmee ook het aantal machines op het erf. De kans op ongelukken wordt hierdoor ook groter.”
Daarnaast blijkt volgens Van Schaik uit cijfers van Stigas dat vooral ouderen en jongeren slachtoffer zijn. „Kinderen zien geen gevaar. Jongeren zijn vaak overmoedig en ouderen overschatten hun eigen kunnen. Stress, een hoge werkdruk en een lage inkomenspositie zijn volgens haar ook factoren die van invloed zijn op de veiligheid op een boerenerf. „We gaan hierdoor vaak net iets te lang door en pakken te weinig rust waardoor we minder alert zijn.” Ze vervolgt, „daarom zeggen we: denk veilig, boer veilig. Het uiteindelijke doel van het project is het voorkomen van ongelukken. Zo kan er door meerdere generaties, door jong en oud samen, met plezier op het melkveebedrijf worden gewerkt.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek