Goed jaar voor ‘De Samenwerking’
Dat resultaat is wel iets lager dan over 2018 toen de omzet steeg met 7 procent en het netto resultaat bijna 670.000 euro was.
Biologische veevoeders
De omzet van De Samenwerking steeg in 2019 met 3 procent en het aantal voerklanten per saldo met ongeveer 4 procent. De totale eigen voerproductie is nagenoeg gelijk gebleven. De omzet van rundveevoer steeg licht maar de omzet in biologische veevoeders met 20 procent. Er zijn 15 procent meer ruwvoeders en 30 procent meer meststoffen verkocht. Inclusief ruwvoeders en meststoffen steeg de omzet met 2,5 procent naar ruim 150.000 ton.
De winkel kende een omzetgroei van bijna tien procent levert zo een substantiële bijdrage aan het positieve financiële resultaat.
Regionale samenwerking
De belangrijkste doelstelling was een gestage groei van het aantal klanten en dat is goed gelukt. Het investeringsprogramma in de fabriek en wagenpark is grotendeels volgens planning uitgevoerd. De focus lag op efficiency, besparingsmogelijkheden en verdere kwaliteitsverbeteringen. Voor 2020 staat een nieuwe loods voor de opslag van landbouwproducten en meststoffen gepland.
De coöperatieve samenwerking binnen C.I.S. en Crop Solutions heeft haar vruchten afgeworpen. Verder is de regionale samenwerking met collega bedrijven in ’t Groene Hart verstevigd.
Voorlichtingsbijeenkomsten
De ongeveer 30 voorlichtingsbijeenkomsten in het teken van onder meer eiwit van eigen land, biodiversiteit en nieuwe teelten werden vorig jaar druk bezocht. Er was veel belangstelling voor innovaties als vers gras abonnement, mestzeven en het kruidenbuffet. De jongerenavond trok ruim 100 jonge veehouders.
De Samenwerking heeft de positieve acties van het Landbouw Collectief actief ondersteund. Zo was de jongerenraad present op de BoerBurgerBrunch van Agractie in Amsterdam.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek