Minder vermenging zout en zoet water door maatregel in Oudeland
Door de maatregel toe te passen blijft het chloridegehalte (zout) constant en daardoor blijft de waterkwaliteit beter en is er ruimte voor meer natuurontwikkeling. Heemraad watersysteem Johan van Driel legt uit: „Momenteel mengt het oppervlaktewater van het zuidelijk deel van de polder Oudeland Strijen met het noordelijk deel. Dit komt samen bij het waterlichaam Het Oudeland dat stroomafwaarts ligt nabij het gemaal Overwater nabij Strijen. Het zuidelijker deel wordt van nature beïnvloed door brak grondwater. Het chloridegehalte (zout) is in dit deel dan ook hoger dan in het noorden. Door de menging is momenteel geen sprake van een stabiel zoet of brak water systeem.”
Stabiele situatie
Met de maatregel zorgt het waterschap voor een stabielere situatie, want ook voor de boeren goed uitkomt. Van Driel: „Kortom, de schommelingen in het chloridegehalte neemt af. Er zijn geen hogere pieken van het chloridegehalte te verwachten. Dit is positief voor de landbouwkundige gebruiksfunctie van het oppervlaktewater. In dit gebied is vooral veel veehouderij.”
Stroomafwaarts
Volgens de heemraad heeft de maatregel in het noordwesten, waar meer akkerbouw is, geen effect. „Het effect is vooral merkbaar stroomafwaarts in nabij het gemaal Overwater. Het past geheel in de filosofie van het waterbeheer ‘het scheiden van stromen’ en de juiste functie op de juiste plaats. Ik de toekomst zal het waterschapsbestuur moeten besluiten of een gebied brak of zoet wordt. Dit is een mooie eerste stap.”
Betere waterkwaliteit
Met de maatregel wordt meteen een afspraak uit de Europese Kaderrichtlijn Water uitgevoerd. „Om de waterkwaliteit (het aquatisch ecosysteem) te verbeteren is een stabiel chloridegehalte van belang. Ok voor de kaderrichtlijn water (KRW, Europese wetgeving) is het van belang de waterkwaliteit te verbeteren. Met deze relatief simpele maatregel wordt dit mogelijk”, zegt Van Driel.