Miljoenen voor tegengaan bodemdaling Utrechts veenweidegebied
In het veenweidegebied is bodemdaling een groot probleem dat aangepakt moet worden, onder andere om schade voor de landbouw te voorkomen. De provincie probeert daarmee ook de boeren perspectief te bieden voor de toekomst. “De aanpak moet er toe leiden dat de boeren hun bedrijf op een rendabele manier kunnen voortzetten, waarbij het óók gaat om de ontwikkeling naar een duurzame landbouw, gericht op maatschappelijke doelen zoals aanpak van bodemdaling en CO2reductie uit de veenweidengebieden”, geeft de provincie aan in een schriftelijke toelichting.
Maatwerkoplossingen
Van de boeren verwacht Utrecht, naast eigen oplossingen, maatwerkoplossingen. Volgens de provincie zijn er een aantal maatregelen mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld technische maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld de aanleg van waterinfiltratiesystemen die meer water in de bodem brengen. Hierdoor wordt de afbraak van veen beperkt waardoor bodemdaling wordt afgeremd. Voor boeren geldt hiermee bijvoorbeeld dat zij hun land makkelijker vochtig kunnen houden in periodes van droogte.
Volgens de provincie kan kavelruil een maatregel zijn om de bedrijfsvoering efficiënter in te richten. Dit kan de overstap naar een meer extensieve veenweidelandbouw te maken kleiner maken.
Andere teelten
Op het gebied van bedrijfsmaatregelen kunnen boeren denken aan een nieuwe manier van melkveehouderij en/of nieuwe verdienmodellen via andere teelten. Die nieuwe teelten spelen een rol in de aanpak bodemdaling af te remmen. Momenteel wordt onderzocht welke teelten geschikt zijn. Utrecht licht toe: “Op dit moment gaat om vooral om lisdodde en cranberries, maar ook andere gewassen zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld Azolla (kroosvaren).” De provincie hoopt dat dit over de langere termijn standaard oplossingen worden. Het Kennis Transfer Centrum (KTC, overigens grotendeels eigendom van boeren) in Zegveld doet actief onderzoek.
Samenwerken
De maatregelen die de provincie neemt worden ontwikkeld in gebiedsprocessen, met de boeren wordt overlegd over welke maatregelen passend zijn voor ieder boerenbedrijf. De remming van bomendaling staat daarin centraal, maar ook andere opgaven vanuit de overheid, zoals stikstof en biodiversiteit, worden volgens de provincie zoveel mogelijk meegenomen. Ook opgaven vanuit de boeren zelf kunnen daarin worden meegenomen, zoals landbouwstructuur of energieopwekking.
Uitvoeringsprogramma
De doelstellingen waar Utrecht samen met de andere partijen aan werkt staan in het Uitvoeringsprogramma Bodemdaling 2020-2023. Het beschikbare budget van 13 miljoen is bedoeld voor dezelfde periode.