Kennis van grondstoffen: Gerst
Het wordt veel geteeld als brouwgerst en is de belangrijkste grondstof voor de productie van bier en whisky. Daarnaast wordt gerst verbouwd als veevoer.
Om gerst te kunnen voeren aan herkauwers dient de korrel bewerkt te worden door het te pletten of te malen. Bij pletten wordt de gerst in kleinere grove delen geplet en bij malen wordt het zo fijn als meel. Hoe kleiner en fijner de gerst, hoe hoger de verteringssnelheid. Geplette gerst is dus rustiger verteerbaar en wordt geleidelijker afgebroken in de pens dan gemalen gerst.
Gerst bevat veel energie vanuit veel zetmeel. Alleen mais en tarwe hebben nog een iets hoger zetmeel niveau. Het past heel goed in eiwitrijke rantsoenen met veel graskuil en/of weidegras. Bij wat snellere verteerbare graskuil en veel weidegras past geplette gerst en bij wat rustigere verteerbare graskuil en minder weidegras past gemalen gerst. Beide kunnen enkelvoudig of gemengd (Optivoer) geleverd worden en ook geperst worden in de brokken.