Fotoserie: Boerderijcampings net zo bezet als anders
Deze julimaand gaat het prima, de campings zijn mooi bezet. Op de SVR-campings geldt een maximum van 25 plekken. Er zijn op enkele boerderijcampings wat meer aanvragen dan in andere jaren, maar dat geldt niet overal. En het aantal plekken is áltijd beperkt, dus ook al blijven mensen door corona meer in eigen land, voller dan vol kan niet. Met hier en daar een paar dagen regen en verder volop zon, is het er prima vertoeven.
Dagelijkse skelterrace
In Wilbertoord (NB) boeren Jan, Christine en zoon Teun Gieben niet alleen middenin het dorp, ze hebben er ook hun camping. Skelters en fietsjes racen over het erf, tussen loods en stallen door, over de voergang, niks is te dol. De camping is redelijk bezet, net als andere jaren. Campinggasten komen uit alle windstreken en veel van hen helpen met melken van de 90 koeien. Omdat deze gasten alle melkstellen zelf kunnen aansluiten, zegt Jan ’s avonds ‘vrij’ te hebben; „Van ongeveer 1 april tot 1 november loopt er volk op het erf, die vinden het hier prachtig.” In het tanklokaal hangen overalls in alle maten. En er zijn dozen vol laarzen aanwezig op het bedrijf opdat er voor alle hulp altijd wel een passend paar is.
Weelderige moestuin
Aan de Vecht in het Overijsselse Dalfsen is het áltijd mooi weer, volgens zoogdieren- en campinghoudster Antje Kingma van Boerhoes: „Is het niet voor het gras, dan wel voor de gasten.” Schaduw hebben de gasten van de fruitbomen, de plekken zijn van elkaar gescheiden door vruchtdragende struiken. Kampeerders mogen gebruik maken van een weelderige moestuin en als er geen corona had geheerst, had Kingma workshops Voedselverwerking gegeven. Dexter-koetjes en varkens vormen een deel van de veestapel bij de camping.
Geen Vierdaagse
In Het Gelderse Groesbeek lopen de gebroeders Daamen klandizie van de Nijmeegse Vierdaagse mis, maar ook hier is de bezetting van hun camping heel aardig. Normaal gesproken vanaf Pasen tot en met de herfstvakanties is het terrein geopend. De fruittelers annex akkerbouwers zijn er geboren en hebben nog maar 11 hectare landbouwgrond tot hun beschikking. „Al 50 jaar combineren we fruitteelt en akkerbouw met een camping, met veel plezier.” Het uitzicht rondom is prachtig, het erf lijkt op een hoog plateau te liggen. Herman Daamen beaamt het en besluit met zijn motto: „Elke dag is een mooie dag.”
Mooie plek delen
Op boerderijcamping de Rolke in het Groninger Kropswolde is het een stukje drukker dan anders. Het is altijd wel redelijk bezet, volgens eigenaar Richard Nieboer, maar dit jaar heeft hij, in verband met corona, wel heel vaak ‘nee’ moeten verkopen. Terwijl hij op 14 juli enkele percelen maait om ‘midibalen’ van te maken, zijn andere tak van sport, begint het net te regenen. „Sinds bijna 15 jaar proberen we deze mooie plek in Groningen te delen met anderen, en dat lukt dus prima!”
Wibe helpen melken
In Kamerik tussen Utrecht en Amsterdam kunnen kinderen zich prima vermaken op de boerderijcamping van Wibe en Hendrika van Vliet. Op het melkveebedrijf in het Groene Hart staan ook hooiberghutten voor vier personen en er is een waterpretweide. „We hebben pas weer plek vanaf half augustus, dus het is gezellig druk hier”, zeggen Wibe en Hendrika die bij elkaar 17 plekken hebben. Omdat ze op woensdag 15 juli mest uitrijden, hangt er bij de receptie een bordje ‘Vandaag maken we de kringloop weer rond’. Op woensdag en zaterdag kunnen gasten de 60 koeien helpen melken met Wibe. Dan maakt hij extra tijd om mensen een en ander uit te leggen. Omdat het veenweidegebied een beperkte draagkracht kent, begint het kampeerseizoen op familiebedrijf ’t Oortjeshek meestal pas in mei.