Boerenacties 12 juli: Trekkerverbod Noord-Nederland niet verlengd, FDF Limburg tevreden over actie in Maastricht (update)
Update: Trekkerverbod Noord-Nederland niet verlengd
Update 18:42
Farmers Defence Force (FDF) reageert in een persbericht: „De voorwaarden die gesteld zijn (dat FDF demonstraties moet melden, red), belemmeren onze missie en doel met de demonstraties niet. Dat is namelijk dat de voermaatregel van minister Carola Schouten van tafel moet!'. FDF had een kort geding aangespannen tegen het trekkerverbod, de boerenbelangenorganisatie roept nu boeren op om zich aan te sluiten bij FDF.
Eerder bericht:
Het trekkerverbod in Noord-Nederland is niet verlengd, meldt RTV Noord. De voorzitters van de noordelijke Veiligheidsregio's hebben dat zondag besloten. Het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen zou maandagochtend om 07.00 uur verlopen en dat gaat nu dus ook gebeuren.
„Het niet verlengen van het verbod is geen vrijbrief voor blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag. De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd", zegt Koen Schuiling, die als burgemeester van Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio is.
Update: Boeren deelden voedsel uit op Vrijthof in Maastricht, FDF Limburg tevreden.
Update 21:38 (laatste)
Reactie Walter Joosten van Farmers Defence Force Limburg: „We kijken heel tevreden terug op het resultaat van de demonstratie in Maastricht. We hebben de vergunningen tijdig (uiterlijk 24 uur van te voren) aangevraagd. In de voorbereiding, en ook tijdens de dag hebben wij heel goed en intensief samengewerkt met de politie en de gemeente Maastricht. Ons werden tal van voorwaarden opgelegd in verband met corona, de extra terrassen op het Vrijthof, de drukte in de binnenstad en de parkeergarage onder het Vrijthof. Daarom ook dat we met slechts 17 tractoren het centrum in mochten. In totaal waren wij met 132 tractoren. Die werden gestald op de P&R parkeerplaats in de Beatrixhaven. Vervolgens zijn de deelnemers met bussen naar het Vrijthof gebracht. Daar hebben wij de geintereseerden bugers en de pers goed te woord kunnen staan en uitleg kunnen geven over de hele problematiek waar wij tegenaan lopen. We hadden voorzien in ruim voldoende aardappelen, sla en wortelen. Met deze manifestatie hebben wij de landelijke negen dagen acties op een fatsoenlijke wijze kunnen afsluiten."
Update 17:26
De boeren zijn inmiddels rustig vertrokken van het Vrijthof in Maastricht. Opvallend: het publiek was niet in grote getale komen opdagen. Veel wortelen, kroppen ijsbergsla en aardappelen konden mee terug. Belangstellenden op het Vrijthof waren voor het merendeel boeren en hun gezinsleden uit het Limburgse. De actie zorgde wel voor veel (landelijke) media-aandacht. Landbouwgedeputeerde van de provincie Limburg Hubert Mackus was uitgenodigd, maar ging niet op deze uitnodiging in.
Update 16:05
De 17 trekkers komen nu pas aan op het Vrijthof, een centraal plein in Maastricht. Door de verre afstand van de Noord-Limburgse deelenemers werd het vertrek vanuit de Beatrixhaven vertraagd. De boeren met voedsel arriveerden even daarvoor. Zie de updates hieronder.
Update 15:47
De eerste boeren zijn inmiddels op het Vrijthof in Maastricht en delen daar aardappelen uit. Er is een container, een aanhanger en een kuubskist met aardappelen beschikbaar . Ook worden wortels en ijsbergsla uitgedeeld. Enkele bezoekers hadden al op het presentje van de boeren gerekend getuige de boodschappentassen.
Update 14:52
Momenteel zijn er nog geen boeren op het Vrijthof. De actie loopt dus enige vertraging op. De gemeente Maastricht gaf pas gisteravond pas, onder strenge voorwaarden, de vergunning af. Zo mochten slechts 17 tractoren het Vrijthof op. Mede ook door de onderliggende parkeergarage.
Update 13:11 en 14:03
De burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn, heeft aan de groep boeren gemeld dat er alleen in colonne naar het Vrijthof mag worden gereden. Boeren die op eigen initiatief willen aanlsuiten, worden aangehouden en komen de stad niet binnen.
Volgens regionale omroep L1 is de afspraak met de veiligheidsregio Limburg dat er 17 trekkers naar het Vrijthof mogen, met daarin in elk voertuig twee personen. Ook is er een vaste tijd afgesproken: van 14.00 uur tot 17.00 uur. Een van de redenen van de strikte afspraken is corona, daarvoor gelden nog steeds maatregelen.
Update 12:15
De eerste boeren hebben zich verzameld en zijn onderweg naar Maastricht, daar komen zij rond 13.30 uur aan op een industrieterrien. Ze worden daarna naar de binnenstad begeleid. De actie vindt plaats op het Vrijthof, waar zonder corona rond deze tijd André Rieu had opgetreden.
Update 9:15
Farmers Defence Force Limburg (FDF) trekt vandaag met een groep boeren naar het Vrijthof in Maastricht. In de hoofdstad van de zuidelijke provincie komt een publieksvriendelijke actie die ruim van tevoren werd aangekondigd. Boeren verzamelen in de ochtend op verschillende plaatsen en komen rond 13:30 uur aan in Maastricht. Daar gaan ze folders met informatie uitdelen en in gesprek met burgers.
De organisatie gaat ook levensmiddelen uitdelen om een statement te maken tegen de lage prijzen. Door het voedsel gratis weg te geven, kunnen supermarkten dat eten niet verkopen. Het gaat onder meer om aardappelen en uien.
Om de actie goed te laten verlopen is er een huishoudelijk regelement opgesteld van 17 punten. Op één staat in hoofdletters geschreven: ABSOLUUT GEEN GEDONDER! FDF Limburg hoopt namelijk op een publieksvriendelijke actie in de Limburgse hoofdstad.
Tekst gaat verder onder de foto
Wieggers reageert op arrestatie
Melkveehouder en FDF Oost-Achterhoek-voorman Thijs Wieggers reageert op zijn arrestatie van afgelopen vrijdag. Daarbij werd hij geboeid en onder schot gehouden. Een agent voelde zich bedreigd toen Wieggers op zijn trekker klom om verder te rijden. Volgens Wieggers berust de situatie op een misverstand, ze wilden niet naar een distrubutiecentrum, maar naar de McDonald's om te eten.
Hoewel Wieggers over de arrestatie zich niet meer kan opwinden, bekroop hem de afgelopen dagen wel een slecht gevoel. „Nu de acties van boeren aan blijven houden, heb ik het gevoel dat ze ons zwart proberen te maken. Dat ze boeren die acties voeren in een kwaad daglicht proberen te stellen. Ik heb dat ook gevraagd aan de rechercheur, maar die ontkende dat uiteraard.”
De boeren hadden voor de arrestatie juist een goed gevoel, omdat het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) anderhalf uur met de boeren in gesprek ging. Wieggers was een van de vijf personen aan tafel met twee directeuren. „Daar kwamen positieve dingen uit, zoals het oprichten van een nieuw collectief voor eerlijkere prijzen.”
350 trekkers in Schermerhorn
De actie in Schermerhorn werd georganiseerd door melkveehouder Ad Baltus. In totaal waren er 350 trekkers en 500 boeren bij het initiatief betrokken.
Boer Rotteveel, waar de actie werd gehouden, vertelt hoe het initiatief tot stand kwam. „Ik zag Schouten (landbouwminister Carola Schouten, red) bij OP1 een toneelstukje opvoeren dat maar een kleine groep boeren het niet eens is met de voermaatregel, maar wij Noord-Hollandse boeren zijn het er allemaal niet mee eens. Daarom wilden we graag een positieve actie houden, zonder dat we andere mensen tot last zijn. De foto's spreken voor zich, het kan ook op deze manier."
De actie verliep onder het toezicht van twee politieagenten rustig, gezellig en gestroomlijnd. Er was in het weiland een klein podium om de boeren toe te spreken. Er werd muziek gedraaid, ook konden de boeren een hapje eten en drinken. Er stonden zelf mobiele toiletten voor de hoge nood.
Bekijk hier de beelden van de actie in Schermerhorn:
Demonstreren met trekker verboden in Nijmegen
De veiligheidsregio Gelderland Zuid heeft demonstreren met landbouwvoertuigen verboden voor de stad Nijmegen. De afgelopen week reden boeren vanuit de Achterhoek richting het huis van 'stikstofstrijder'Johan Vollenbroek om hem een brief te overhandigen. Vlak voor het centrum werden de boeren van de weg geplukt en naar een parkeerterrein geleid. Daar ontving Vollenbroek de brief en ging hij in gesprek. Op donderdag en vrijdag probeerden Brabantse demonstranten het belangrijke verkeersplein Keizer Karel te bereiken in de binnenstad, tot groot ongenoegen van burgemeester Hubert Bruls.
Saillant detail is dat Bruls ook voorzitter is van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. „Dergelijke onverwachte acties, waarbij zeker die van donderdagavond en vrijdagnacht geen duidelijk demonstratiedoel hadden, brengen een risico voor omwonenden met zich mee en belemmeren de doorgang voor hulpdiensten, zodat er feitelijk een gevaar voor de gezondheid kan ontstaan", zegt Bruls tegen De Gelderlander. „Demonstreren op zich blijft gewoon toegestaan, als er tijdig is gemeld en overleg heeft plaatsgevonden." Eerder kwamen de noordelijke provincies al met demonstratieverboden voor trekkers. In Wijster (DR) werd een groep boeren aangehouden en vastgezet, wat leidde tot een groot protest voor het politiebureau in Assen.
Dit bericht wordt gedurende de dag aangevuld. Lees het blog van gisteren hier terug.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Thijs Houtackers, Guus Queisen