Boerenacties 8 juli: Boeren trekken naar Schiphol, Acties 'logisch' na afwijzen 7 alternatieven
Protest bij Schiphol
Tientallen boeren zijn woensdagavond in de richting van Schiphol getrokken. De Marechaussee heeft de boeren op de ventweg voor de Schipholtunnel tegengehouden om zo te voorkomen dat de boeren naar de luchthaven konden trekken. Na een gesprek zijn de boeren weer omgekeerd. „De sfeer was rustig en gemoedelijk", zegt een woordvoerder van de Marechaussee tegen Agrio. Volgens de organisatie is het niet duidelijk of de boeren bij Schiphol wilden protesteren of een andere bestemming hadden. „We hebben gehandeld naar aanleiding van de grote aantallen tractoren die we zagen aankomen. Over de intenties van de boeren is bij ons niets bekend."
Acties in Deventer en Breda
Zo'n honderd boeren hebben sinds 21.00 uur met hun tractoren de toegangswegen naar het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Breda geblokkeerd. Dat meldt BN De Stem. Volgens de krant is de sfeer gemoedelijk en grijpt de politie vooralsnog niet in. Het is niet duidelijk hoelang de boeren van plan zijn om daar te blijven.
In Deventer blokkeren boeren de in-en uitgangen van transportbedrijf Vos. Ook hebben boeren zich bij het distributiecentrum van de Coop en het politiebureau verzameld.
Drents brandweerkorps steunt boeren
Het brandweerkorps van de Wijk en Koekange laat via een statement weten dat het zij-aan-zij staat met de boeren. „Wij zijn onderdeel van de samenleving en horen bij Nederland. Als de boeren wegvallen, is er ook geen brandweer meer”, zegt brandweerman annex melkveehouder Rudi Hooch Antink uit Koekange tegen De Wolden Nieuws.
Van de twintig leden zijn er negen agrariër. Het besluit van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD), om geen trekkerprotesten meer toe te staan, is het korps dan ook in het verkeerde keelgat geschoten. „Het zijn nota bene onze collega’s, want als brandweer zijn wij onderdeel van de VRD. Dat voelt een beetje raar en daarom willen wij als brandweerpost een statement maken”, aldus Hooch Antink.
Politici reageren op boerenacties
Diverse Tweede Kamerleden hebben via social media gereageerd op de boerenacties die door het hele land werden gehouden.
Gert-Jan Seegers van de Christenunie, partijgenoot van minister Carola Schouten, reageerde via Twitter op het aflasten van het werkbezoek dat de minister had in Zeeland: 'De ene boer maakt nu de andere boer het praten dus onmogelijk. En als elk redelijk gesprek letterlijk geblokkeerd wordt, praat niemand meer met iemand. Terwijl we in dit land onze problemen altijd pratend hebben opgelost. Treurige dag dit.'
Ook Jesse Klaver van oppositiepartij GroenLinks reageerde kritisch op het afgelasten van het werkbezoek: 'Dit zijn geen protesten meer, dit is intimidatie. Tijd dat politieke partijen als FvD en PVV afstand nemen van deze praktijken van de Farmers Defence Force'.
Tjeerd de Groot van D66, die onlangs aangifte deed van vanwege doodsbedreigingen door boeren, spreekt van 'een blokkade die alle perken te buiten gaat'.
Dakdekker organiseerde actie in Wijster
Organisator van de demonstratie in Wijster is Arne Motz, een 27-jarige dakdekker uit Schuinesloot. „Ik heb het op persoonlijke titel georganiseerd; kwam spontaan bij me op en we zijn met een groep lokale boeren die kant op gegaan. Het FDF-bestuur heeft niks met deze actie te maken", aldus Motz, die zelf lid is van Bouw in Verzet.
Volgens Motz is de VAM de grootste stikstofuitstoter van Drenthe, met 475 kiloton op jaarbasis. Het eerstvolgende bedrijf dat daarna komt, stoot volgens hem 115 kiloton uit.
Na afloop van de enerverende actiedag in Assen blikt Motz tevreden terug, met een pilsje en een shagje in de hand. „We voelen ons de koning te rijk”, zegt hij. „Kijk eens wat een saamhorigheid dit teweeg heeft gebracht! Het FDF-motto 'all 4 one' leeft echt. Vanochtend waren we met een man of 50; ik schat dat er nu wel een 1.500 man zijn. Er zijn zelfs boeren bij die in 1990 ook drie weken gedemonstreerd hebben bij de VAM.”
Tot diep in de avond bleven sympathisanten opstomen naar de Vamweg in Wijster om zich aan te sluiten bij de afterparty.
63 mensen opgepakt, 7 minderjarigen
De politie in Assen meldt dat het aantal aanhoudingen is opgelopen naar 63, waarvan 7 minderjarigen. Alle arrestanten zijn weer vrijgelaten.
'Attero verbrandt afval uit heel Europa'
Willem Vossebeld (53), rosé kalverhouder, akkerbouwer en loonwerker in Steenwijksmoer werd samen met dochter Daniek (17) opgepakt in Wijster, na afloop van de actie bij Attero (de nieuwe naam van de VAM). Hij doet zijn verhaal aan verslaggeefster Gineke Mons en camaravrouw Dorien Mons.
Aankomst verslaggeefster afterparty Wijster
Actie in Assen voorbij
Een groep Gelderse en Overijsselse boeren kwam net te laat aan in Assen. Achter het stuur van de zwarte pick-up zit Gerjan Roetert uit Wesepe, die samen met zijn vader Henk naar Assen is gereden, met de omgekeerde vlag aan de gavel. „Gisteren waren we met 200 trekkers bij het DBC van de Jumbo in Raalte”, zegt Gerjan. Die actie was geïnitieerd door de FDF. „En vanmiddag zijn we deze kant op gereden om de collega’s te steunen.”
Ook burgers steunen de actie. Een Larense moeder die anoniem wil blijven, is vanmiddag direct met haar zoontje in de auto gesprongen toen ze hoorde dat er boeren waren opgepakt. „En er komen nog veel meer burgers deze kant op”, aldus de Gooise moeder.
Een deel van de boeren is vetrokken naar de loonwerker in Wijster, waar de boeren werden opgepakt, voor een afterparty met barbecue.
Video van rustig verlopen protest in Assen
Sector leverde 7 voeralternatieven
Vanaf 28 mei hebben NMV, LTO, NAJK, DDB, Netwerk Grondig en Jeroen van Maanen intensief samengewerkt aan verschillende alternatieven voor de veevoermaatregel van minister Schouten. Zes werden er afgewezen op juridische houdbaarheid en de zevende op basis van haalbaarheid en capaciteit van het ministerie. Dat meldt Jeroen van Maanen. Samen met de andere orgabnisaties noemt hij het jammer dat het ministerie geen rekening heeft gehouden met de haalbaarheid van de voermaatregel voor 16.000 boeren. Hij noemt het dan ook volstrekt logisch en te begrijpen dat actiegroepen en individuele boeren acties opzetten. „De nood(zaak) is hoog en een overheid die weigert naar een sector te luisteren maar ze opzadelt met maatregelen die indruisen tegen alles waar een veeboer voor staat, nl diergezondheid en welzijn, roept verzet op."
Rutte en Schouten moeten met boeren in gesprek
De BoerBurgerBeweging roept minister-president Mark Rutte en minister van LNV Carola Schouten op per direct hun rol en verantwoordelijkheid te pakken in de situatie die met de boerenprotesten in Nederland is ontstaan. „Dit gaat niet alleen meer over “boze boeren”, demonstreren of demonstratierecht. Dit gaat over een vertrouwensbreuk tussen overheid, politiek en een bevolkingsgroep. De politiek en overheid moeten dit dan ook nu als zodanig gaan aanpakken, voordat de boerenprotesten leiden tot een boerenopstand, en mogelijk zelfs een burgeropstand."
Laatste arrestant vrijgelaten
Om iets over vijf heeft de laatste gearresteerde boer het politiebureau in Assen mogen verlaten. Dat meldt de politie.
Wel hebben 29 bestuurders van tractoren, die vanmiddag op weg waren naar de protesten bij het politiebureau in Assen, een bekeuring gekregen van 390 euro voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties. Ze werden staande gehouden toen ze in Assen over de Europaweg reden.
Agractie: Politie moet vreedzame demonstraties niet hinderen
De verboden voor demonstraties met landbouwvoertuigen die diverse provincies hebben ingesteld, versterkt bij boeren het gevoel niet gehoord of geaccepteerd te worden, stelt Agractie. Ook al omdat vanuit politiek Den Haag of vanuit het ministerie nog gene enkele communicatie geweest is over deze acties.
De arrestaties die de politie vanochtend heeft verricht, vergroten volgens de belangengroep enkel de kans op verdere escalatie in de komende dagen. Temeer omdat demonstreren met trekkers volgens hen een geoorloofde manier van demonstreren is. De landelijke politietop zou bij Agractie hebben aangegeven dat bij verdere demonstraties harder zal worden opgetreden. Maar de belangengroep denkt dat boeren niet zullen stoppen voor er een oplossing is. De emoties bij boeren zijn daarvoor inmiddels te hoog opgelopen. Agractie roept politie en openbaar bestuur daarom op om hun verstand te gebruiken en vreedzame demonstraties niet te hinderen.
Lees het hele bericht hier.
57 aanhoudingen
Politie Drenthe meldt op Twitter dat er vanochtend 57 actievoerders zijn aangehouden nadat ze de toegangsweg van een bedrijf in Wijster met trekkers en andere landbouwvoertuigen hadden geblokkeerd. ‘Dit is in Drenthe verboden volgens de Wet op de Openbare Manifestaties’, aldus de politie. Onder de aangehouden actievoerders zijn vijf minderjarigen.
De actievoerders zijn naar een politiebureau gebracht, waar ze worden geïdentificeerd en daarna verhoord. Politie Drenthe: ‘De meeste verdachten krijgen een boete opgelegd van 390 euro. Na afhandeling hiervan worden zij in vrijheid gesteld. De vijf minderjarigen worden doorverwezen naar HALT.’ De politie verwacht dat voor het einde van de middag alle arrestanten weer op vrije voeten zijn.
Arrestanten worden gehoord
Zwalastino Guichelaar uit De Krim (OV) is één van de arrestanten die op het politiebureau zit te wachten tot hij wordt verhoord. „We zitten hier in een luchthok van 8 bij 5 meter. De sfeer onder de boeren is goed. We kregen zelfs koffie en broodjes van de politie.” De wegenbouwer, die achter de acties staat, wilde samen met andere boeren woensdagochtend rond 08.00 uur een statement maken bij afvalverwerkingsbedrijf Attero, volgens hem ‘de grootste stikstofuitstoter van Drenthe’.
Toen de ME in burger bij het bedrijf kwam, heeft hij een kwartier lang met ze gepraat. „We zeiden tegen hem dat we de actie gingen afbreken en terug naar de boerderij gingen, maar vervolgens kwam de ME met wel twintig busjes en veel machtsvertoon ter plaatse. We werden allemaal aangehouden vanwege het verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen.”
Voor Guichelaar was de blokkade met andere boeren bij Attero een bewuste keuze. „We wilden niet weer de snelwegen gaan blokkeren omdat we geen wrevel wilden wekken bij de Nederlandse burger. Oh, mijn naam wordt omgeroepen. Ik moet nu de telefoon ophangen en een verklaring afleggen.”
Van den Oever: Eind van de dag tienduizend boeren in Assen
FDF-voorman Mark van den Oever roept boeren op om naar Drenthe te gaan, om de gearresteerde boeren uit Wijster bij te staan. „Volle bak optoeren naar Drenthe."
Tegenover de NOS heeft hij gezegd dat er aan het eind van de dag tienduizend boeren zullen staan.
Boeren die met hun trekker naar Assen komen worden bekeurd en gevorderd Assen te verlaten. Doen ze dit niet, dan worden ze gearresteerd.
Ook Duitse boeren worden via appgroepen opgeroepen om naar Assen te komen.
LTO reageert op protesten
Minister Schouten zou vanmiddag een werkbezoek brengen aan een akkerbouwbedrijf in Zeeland. De afspraak is op het laatste moment op advies van de Veiligheidsregio afgeblazen. „Het is ontzettend teleurstellend dat het werkbezoek niet doorgaat", laat Wim Bens, waarnemend voorzitter LTO Nederland, weten. „Voldoende zoet water is van levensbelang voor de land- en tuinbouw [...] Het is belangrijk om zulke dingen met een minister te bespreken."
Dat er op het stikstofdossier grote onvrede is zou volgens Bens niet tot gevolg moeten hebben dat LTO op andere dossiers niet in gesprek kan. „We hopen van harte dat het werkbezoek een andere keer alsnog door kan gaan."
Joris Baecke twittert dat het afgezege bezoek een gemiste kans is voor de Zeeuwse landbouw. „We zouden de droogteproblematiek onder de aandacht brengen bij Minister Schouten", zegt hij. „Dat gaat door het protest niet door, nadelig voor alle Zeeuwse boeren."
Het zijn de eerste reacties van Nederland's grootste boerenbelangenorganisatie op de protesten die al sinds vrijdag aan de gang zijn.
Achterhoekse boeren doen aangifte
Namens een kleine dertig boeren doen Meike Lubbers en Gerrit Bluemink in Doetinchem aangifte tegen minister Schouten. Ongeveer vijftig boeren hebben zich voor het politiebureau aldaar verzameld. Ze hebben besloten om samen één aangifte te doen; Lubbers doet de aangifte en anderen mogen zich daarbij aansluiten, als ze hun identiteitsbewijs laten zien.
Lubbers benadrukt dat de aangifte géén FDF-actie is. „Iedereen mag zich aansluiten."
De aangifte wordt een kopie van die uit Deventer van een paar dagen geleden, maar Lubbers voegt er een aangifte van diefstal aan toe - de diefstal van latente stikstofruimte.
Waterschap Rijn en IJssel
Nadat de boeren aangifte hadden gedaan, vertrokken de boeren naar het kantoor van waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem. De boeren gingen hier in gesprek met dagelijks bestuurslid Peter Schrijver van WRIJ en wethouder Frans Langeveld. Volgens onze verslaggever ter plaatse willen de boeren dat burgers hen niet meer scheef aankijken omdat boeren veel beregenen. Zij vinden dat het waterschap daar een rol in kan spelen. Ook willen ze dat er meer wordt gedaan tegen de droogte in de Achterhoek. ‘Niet al het water moet in het IJsselmeer belanden’, vinden ze.
Protesterende boeren in Kamperland wachten tevergeefs op Schouten
Minister Schouten zou vandaag op werkbezoek naar Kamperland, in Noord-Beveland, gaan, maar heeft dit bezoek nu afgezegd. Reden is een blokkade door protesterende boeren. De Veiligheidsregio Zeeland heeft de minister het bezoek afgeraden, meldt Omroep Zeeland. Schouten zou op bezoek gaan bij een akkerbouwbedrijf in Kamperland om daar de gevolgen van de droogte dit jaar en initiatieven rondom zoet water te bespreken.
In plaats van de minister is de politie nu in gesprek met de protesterende boeren, maar die grijpt niet in. Volgens de omroep is de sfeer gemoedelijk, en boeren verplaatsen hun voertuigen als doorgaand verkeer langs wil.
Boeren protesteren bij politiebureau Assen tegen arrestaties in Wijster
In totaal heeft de politie ongeveer zeventig arrestaties verricht bij het protest in Wijster, meldt het Dagblad van het Noorden. Bij die groep zouden ook kinderen van een jaar of dertien zijn. De NOS houdt het op 50 arrestaties. De gearresteerden zijn overgebracht naar het politiebureau in Assen.
Enkele tientallen boeren staan buiten het bureau te demonstreren tegen de arrestaties. Marc van den Oever, Jos Ubels en Sieta van Keimpema laten weten ook onderweg naar Assen te zijn. De politie heeft de omgeving van het bureau afgezet.
Als de aangehouden boeren een bekeuring van 390 euro betalen zullen ze volgens de politie strafvervolging ontlopen.
Boeren opgepakt bij bezetting in Wijster
De politie heeft tientallen boeren opgepakt in het Drentse Wijster. Daar hadden protesterende boeren van actiegroep Bar & Boos daar met ruim dertig trekkers en vrachtauto's de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Aterro geblokkeerd. De provincie Drenthe heeft, net als buurtprovincies Friesland en Groningen, protesten met trekkers in ieder geval tot aanstaande maandag verboden.
De politie is volgens regionieuws Hoogeveen in grote getale uitgerukt om de actie te beëindigen. Om de confrontatie met de politie uit de weg te gaan hebben de boeren zelf de actie opgeheven en zijn ze naar het terrein van een loonwerker in de buurt gegaan. De politie is daar ook het terrein opgereden en zou de demonstranten die daar aanwezig zijn, hebben aangehouden en bekeurd.
Aangifte tegen Schouten in Doetinchem
Boeren in de Achterhoek zullen om één uur vanmiddag in Doetinchem aangifte doen tegen minister Schouten, wegens onder andere dierenmishandeling en verwaarlozing. Daarna trekken ze achtereenvolgens naar het gemeentehuis en het kantoor van Waterschap Rijn & IJssel.
Zondag actie in Maastricht
Aanstaande zondag gaan boeren op het Vrijthof in Maastricht gratis voedsel uitdelen. „Hiermee maken we een statement richting de grootwinkelbedrijven", meldt Walter Joosten, beheerder van FDF Limburg. „We bezetten geen enkele DC en tóch treffen we de supermarkten recht in hun hart want ze zullen de komende 3 weken deze produkten NIET verkopen."
Hij vraagt zijn collega's om aanstaande zondag allemaal een kieper aardappelen, een kieper wortelen en een kieper uien mee te nemen. Die worden midden op het Vrijthof neergedropt, waar het publiek het voedsel gratis kan afhalen. Dit alles onder het motto: 'Als de boeren er niets voor krijgen, dan de supermarkten ook niet'.
Joosten benadrukt dat het een publieksvriendelijke actie moet blijven. Op het Vrijthof wil hij burgers en pers te woord staan, en folders en stickers uitdelen. Hij roept collega-boeren op om hieraan mee te doen.
Bezetting distributiecentrum AH in Geldermalsen voorbij
De honderdvijftig boeren die gisteravond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen hadden geblokkeerd, hebben die blokkade vannacht om één uur opgeheven. 'De boeren zijn toeterend weer vertrokken', meldt de Gelderlander.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek, Harm Evert Waalkes