‘Maak afwegingen voor zonneweides op landbouwgrond zo lokaal mogelijk’
„Vooropgesteld, ik vind zonneweides een onverstandige manier van energie opwekken. Grond is een schaars goed in Nederland; als we het niet voor de landbouw nodig hebben, dan hebben we het wel nodig voor woningbouw of natuur. Maar de realiteit is dat we een opgave hebben liggen van de Regionale Energiestrategie, de RES. We zien dat er gemeenten zijn die ervoor kiezen om alleen met zonne-energie aan de slag te gaan en bijvoorbeeld niet met windenergie”, zegt Derk Boswijk, fractievoorzitter van CDA Utrecht. Gezien de energie-opgave die er ligt, is de realisatie van zonneweides volgens hem niet te voorkomen. „Er zijn simpelweg niet genoeg daken in Utrecht.”
Nadelige gevolgen
Boswijk pleit ervoor dat gemeenten integraal afwegingen maken over of een locatie wel of niet geschikt is voor een zonneweide waarbij er rekening wordt gehouden met andere ruimtevragers, de inpasbaarheid in het landschap en dubbel ruimtegebruik.. Een aantal gemeenten heeft al een dergelijk ‘zon op land’-beleid opgesteld volgens de fractievoorzitter. „Maar er zijn ook gemeenten die nog geen beleidskader hiervoor hebben en we willen voorkomen dat gemeenten worden overvallen met aanvragen voor zonneweides en zich onvoldoende bewust zijn van de eventuele nadelige gevolgen. Er moet worden voorkomen dat er bijvoorbeeld een zonneweide wordt gerealiseerd op grond die gebruikt kan worden om de transitie naar kringlooplandbouw te stimuleren of woningen op te bouwen.”
De fractievoorzitter ziet voor de provincie Utrecht hierin vooral een faciliterende rol weggelegd. „De provincie heeft veel kennis in huis en kan gemeenten ondersteunen bij het opstellen van afwegingskaders.” Hij benadrukt dat het CDA niet wil dat de provincie zelf stuurt op waar wel of geen zonneweides komen. „Die beslissing moet echt op lokaal niveau genomen worden. Gemeenten weten zelf welke opgaven er liggen, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw en kringlooplandbouw.”
Hij vervolgt: „Ze staan vaak zelf dichtbij de boer en hebben zicht op of en waar er boeren gaan stoppen en er grond beschikbaar komt. Ook hebben ze zicht op wat goede agrarische grond is en wat niet. Met name in Utrecht hebben we best wat gebieden waar de agrarische grond onder druk staat, onder andere door bodemdaling. In die gebieden zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden of daar ruimte is voor energieopgaven.”
Volledige stop
Een volledige tijdelijke stop op zonneweides op landbouwgrond, zoalsprovincie Fryslân begin juni afkondigde, ziet Boswijk niet zitten. „Wij zien meer in een meer chirurgische aanpak, waarbij je op perceelniveau bekijkt of het een logische plek is voor een zonneweide. Daarnaast vinden wij niet dat je als provincie een dergelijk besluit moet nemen. Als je nu als provincie van bovenaf dingen gaat opleggen, dan bestaat er het risico dat dat ook met andere zaken gaat gebeuren, bijvoorbeeld het plaatsen van windmolens. Dat soort afwegingen moeten echt zo lokaal mogelijk worden gemaakt.”