Video: Onderzaai, gelijkzaai of nazaai?
Bij een onderzaai proef op Proefboerderij Rusthoeve bleek het gras zo succesvol te groeien dat dit leidde tot bijna 40% reductie van het drogestofgehalte ten opzichte van geen gelijkzaai. Dit kan gebeuren door de combinatie van vroege zaai van mais en een koud voorjaar. Hierdoor remt de groei van de mais en ontwikkelt het gras zich juist goed. Ook kan er een keuze worden gemaakt tussen twee verschillende typen rietzwenk: een graag groeiende rietzwenk (gezond) en een voedertype. Bij de trage Rietzwenk heb je het voordeel dat er niet of nauwelijks concurrentie is met de mais. Bij het zaaien van een voedertype Rietzwenk is het noodzakelijk om deze terug te spuiten, een bijkomend voordeel hiervan is dat je het onkruid beter kan beheersen.
Geen concurrentie met onderzaai
Onderzaai gebeurt vaak met Italiaans raaigras, maar kan ook worden gerealiseerd met Engels raaigras of een combinatie van beiden. Over het algemeen moet voor onderzaai een loonwerker worden ingeschakeld en is daarmee duurder dan gelijkzaai. Het heeft echter ook veel voordelen, omdat het gras pas bij kniehoogte van de mais wordt gezaaid bestaat er geen concurrentie tussen beide gewassen. Ook is de onkruidbeheersing een stuk gemakkelijker. Het risico bestaat wel dat in droge perioden het gras niet opkomt, waardoor gedwongen moet worden nagezaaid en er dubbele kosten ontstaan.
Aaltjesbeheersing met nazaai
In sommige gevallen is het daarom een goede keuze om juist te kiezen voor nazaai. Een belangrijke reden om hiervoor te kiezen is dat er mogelijkheden zijn om met andere gewassen te zaaien. Bijvoorbeeld met gerst of bladrammenas. Door voor deze gewassen te kiezen is het mogelijk de aaltjespopulatie beter te beheersen en de kans op schade van ritnaalden is kleiner.
Innovatieve zaadcoatings
Om tot een geslaagde teelt te komen is de kwaliteit van het zaaizaad van groot belang. Met het wegvallen van chemische zaadcoatings zijn er door de grote veredelingsbedrijven organische zaadcoatings op de markt gebracht. Deze coatings bestaan voornamelijk uit natuurlijke plantpolymeren en micro-organismen die de mineralenopname en de wortelgroei stimuleren. In sommige gevallen worden er ook sporenelementen aan toegevoegd, zodat de jonge planten bij de start voldoende nutriënten meekrijgen en daarmee de plantweerbaarheid wordt versterkt.
Wil je meer weten over mais en onderzaai? Bekijk dan hier de video van Joost op onze virtuele gewastour.
Tekst: CZAV
Beeld: CZAV
Bron: CZAV