Column: Kapotcijferen
De noodzaak van het fosfaatreductieplan, deze door overheid, NZO/LTO en NMV afgedwongen krimp van de melkveestapel, was gebaseerd op onjuiste cijfers. Dat werd vorig jaar eind augustus duidelijk toen WUR-livestockresearch op verzoek van het Mesdagfonds kwam met het rapport ‘N- en P-excretie melkvee: achtergronden en bronnen voor de berekening’.
Als resultaat van dit rapport heeft de Commissie Deskundigen Mineralen de excretienormen voor melkvee aangepast en verlaagd met 10 procent. Op mijn vraag aan een WUR-onderzoeker of dit zou kunnen worden doorvertaald naar de ammoniakemissie van de melkveestapel, kwam als antwoord dat dit inderdaad het geval is en je kunt stellen dat de daling tussen de 5,3 procent en 10 procent is. Afhankelijk van je uitgangspunten waarbij koegewicht en melkproductie van invloed zijn. De emissiereductie ligt dan tussen de 3 K ton stikstof en 5,8 K ton stikstof, op een totaal stikstofemissie van 58 K Ton via ammoniak. Let wel: de verkeersmaatregel van 130 naar 100 km per uur leverde minder dan 1 K ton reductie.
Dubbele chantage
Minister Schouten wil pas met de nieuwe cijfers als uitgangspunt gaan werken als de door haar en haar ambtenaren gemaakte fout van te veel uitgegeven fosfaatrechten aan vleesvee weer zijn afgeroomd en onder het nationaal plafond zitten. Gewoonweg dubbelle chantage over de rug van melkveehouders. De Tweede Kamer laat dit toe.
In december kwam Wur-Environmental met de mededeling dat bij het uitrijden van mest de emissie eigenlijk 10 procent lager is dan eerder aangenomen. De hele veehouderij heeft 90 K ton stikstofuitstoot via ammoniak waarvan volgens eerdere cijfers 35 procent bij het uitrijden. Een nieuwe realistischer meetmethode komt nu 10 procent lager uit; dat is 3,5 procent van de 90 K ton dat is weer is weer 3,15 K ton.
Cijfers en aantalen van nu
Minister Schouten en Remkes rekenen met cijfers 2016/2017, niet die van vorig jaar. Dat is ook het geval bij de dieraantallen, ook daar is 2017 de basis. Als we nu gaan rekenen met de dieraantallen van nu en de lagere excreties van deze dieren zelf en de cijfers van het mest uitrijden nu, in plaats van met cijfers die eerder zijn berekend, komen we niet op 46 of 41 of 35 procent uit, maar meer richting 20 procent. Of misschien zelfs nog iets minder, als aandeel van de veehouderij in de Nederlandse stikstofemissie naar de lucht.
Over vijf jaar zal er een boek worden geschreven over hoe de stikstofklucht Nederland jaren onnodig in de greep had.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen