Boeren bij Kockengen leggen waterinfiltratie aan om verzakking tegen te gaan
Als het veen in de polders uitdroogt, verteert de grond die bestaat uit plantenresten. Daardoor zakt de bodem en bij het verteren komt ook CO2 vrij. De waterinfiltratiebuizen die in verbinding staan met het slootwater, houden de veenbodem in droge perioden vochtig en remmen deze processen. De buizen zijn vergelijkbaar met ondergrondse slootjes. De buizen die worden gebruikt zijn biodrains, gemaakt van aardappelzetmeel in plaats van kunststof.
Succesvol
In sommige andere veengebieden is het aanleggen van het watersysteem al succesvol gebleken. Zo lopen in het naast gelegen Spengen verschillende proeven die veelbelovend zijn. Graslanden met de kunstmatige ondergrondse slootjes worden constant gemonitord op het effect.
De aanleg is gestart op het land van melkveehouder Anthony Rietveld. ,,De polder waar wij in wonen, ligt al lager dan de omgeving”, vertelt Rietveld. ,,Als we niets doen, bestaat het risico dat onze polder steeds moeilijker het water uit de hogere delen van Kockengen en Haarzuilens kan verwerken. Heftige regenbuien die steeds vaker voorkomen, versterken dit nog eens.”
Subsidie
Bij het omvangrijke project zijn veel verschillende partijen betrokken. De agrarische gebiedscoöperatie Rijn Vecht & Venen heeft de boeren geholpen met de Europese subsidieaanvraag en zorgt voor de gezamenlijke aanleg. Het waterschap Stichtse Rijnlanden doet de metingen en de provincie Utrecht verstrekt subsidie.