Ontwormen Jongvee is geen onzin

Er zijn 2 verschillende soorten die een dier kan oplopen, namelijk longwormen en maagdarmwormen. Beide soorten loopt een dier meestal op tijdens het weiden, let op ook bij het voeren van vers gras op stal kan dit! Het dier eet wormeneieren op tijdens het weiden, deze komen in het maagdarmkanaal uit en groeien uit tot maagdarmwormen, of ze gaan via de darmen naar de longen en groeien hier uit tot de zogeheten longwormen. De wormen leggen in het dier weer nieuwe eieren, via de mest komen deze weer in het weiland terecht, bij longwormen kunnen de larven door het ophoesten weer in de mest terecht komen. Het gevolg hiervan is dat de cyclus weer opnieuw begint. Deze cyclus duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Vooral bij voldoende vocht en een temperatuur tussen de 20 en 30 graden wil het snel gaan.
De wormen kunnen in de darmen en longen veel schade aanrichten. Ze bijten zich door darmwand, waardoor darmvlokken beschadigen. Deze darmvlokken zorgen juist voor de opname van voedingsstoffen en vocht. De eiwitten uit het voer kunnen weglekken uit de darmwand. De opname capaciteit van de darmen word lager. Het gevolg hiervan is dat het jongvee de voedingsstoffen uit de voeding minder goed kan benutten. In de longen kunnen de longwormen voor longschade zorgen. Hierdoor kunnen de dieren sneller benauwd worden en moe zijn.
Een dier kan immuniteit opbouwen tegen de maagdarmwormen. Dit duurt gemiddeld 1 tot 2 weideseizoenen. Ook afhankelijk van hoe zwaar het dier de besmetting heeft meegemaakt. Door de verminderde voedselopname en het lekken van eiwitten ontbreken vaak essentiële aminozuren, de bouwstenen voor eiwitten, om een goed afweer te ontwikkelen.
Vaak zie je diarree bij de dieren die een besmetting doormaken. Het haar kan open gaan staan en de dieren staan stil in de groei. ‘Ze doen het even niet’ horen wij weleens. Wanneer de dieren een longworm infectie hebben gaan ze al hoesten bij een klein beetje inspanning. Ze hoesten dan echt bijna de longen uit hun lijf. Bij de dieren die de infectie zeer ernstig hebben gehad word vaak productieverlies ervaren. Ook een kalf dat het heeft gehad is vatbaarder voor andere ziekten.
Het is belangrijk de dieren om de 3 tot 4 weken regelmatig om te weiden op schoon land (na het maaien dus), wij snappen dat het lastig is om dit vol te houden in een (nu al) droog jaar. U wilt veel gras overhouden voor uw melkkoeien, maar uw jongvee is uw toekomst! Het is raadzaam om het jongvee te ontwormen met bijvoorbeeld pour-on. Als de dieren op stal staan kunt u via mestonderzoek laten vast stellen of het raadzaam is de dieren nogmaals te behandelen tegen de wormen. Tegen longwormen kan vooraf al immuniteit worden opgebouwd. U kunt uw dieren voor het weiden een longworm vaccinatie geven. Planning is hier wel heel belangrijk bij. De dieren moeten namelijk 2 keer een enting krijgen en dan 2 weken na de laatste enting direct de wei in.
Let op, ook bij het voeren van vers gras op stal kan een wormen infectie optreden!
Noteer de dieren die de infectie sterk hebben doorgemaakt, wellicht is dit een verklaring voor een mindere productie in haar loopbaan als melkkoe.
Succes en houd u (jong)vee gezond!