Fotoserie: Ratten veroorzaken grote schade in West-Friese gewassen
Nieuweboer heeft signalen van een tiental ondernemers gekregen dat ratten flink huishouden in bijvoorbeeld maïs. „De ratten vreten het zaadje op voordat het kan ontkiemen”, zegt hij. „Sommige boeren zien 10 tot 20 procent van de oogst verloren gaan. Ik ben onlangs bij een melkveehouder geweest die van de 5 ha maïs een halve hectare moest overzaaien. Er zijn ook ondernemers die al twee keer hebben overgezaaid.”
Rattenvanger
Melkveehouder Klaas Spaander uit Lambertschaag is een van de getroffen ondernemers. Hij heeft van een perceel van 5 ha maïs 2,3 ha overgezaaid en van een perceel van 2,6 ha maïs 1 ha opnieuw ingezaaid. De overzaaikosten bedragen 50 euro per ha, maïszaad kost 150 euro per ha, schat Spaander de schade in. „Verder moet je afwachten hoe de opkomst van de overgezaaide maïs is en of er een volwaardige kolf in groeit.”
De ratten eten het maïszaadje op en laten het huidje liggen, zegt Spaander. „We hebben nu een professionele rattenvanger in de arm genomen, die in vier nachten 45 ratten heeft geschoten. Kosten: tussen de 500 en 600 euro. Ratten zijn snelle voortplanters. Als je één rat ziet, dan zijn het er tien. Je hoort steeds meer over rattenschade. Veel collega’s hebben er last van.”
Ongedierte in bermen
Volgens Nieuweboer barst het van de ratten. Hij hoort van loonwerkers en bermbeheerders dat zij veel ratten in bermen waarnemen. „Het probleem is dat je er weinig aan mag doen wat bestrijding betreft. De grachtengordel regeert in dit land. We hopen met het meldpunt in beeld te krijgen hoe groot de rattenschade daadwerkelijk is. Mogelijk gaan we het meldpunt uitbreiden naar heel Noord-Holland.”