‘20 procent eigen risico ganzenschade is natuurbeheer over de rug van ondernemers’
„We begrijpen dat het voor veel boeren vervelend is dat we de schadevergoeding met 15 procent verlagen. Maar we komen hen ook tegemoet door veel belemmeringen in het beheer weg te nemen. En met het geld dat we niet uitkeren kunnen we veel doen om de sector te helpen verduurzamen”, aldus gedeputeerde Esther Rommel.
Albert Hooijer, portefeuillehouder flora en fauna bij LTO Noord, is absoluut niet te spreken over de verhoging van het eigen risico. „20 procent is gewoon onterecht. Daar gaan we niet mee akkoord”, stelt hij. De verhoging van het eigen risico geldt voor schade veroorzaakt door de grauwe gans, kolgans en brandgans.
Natura 2000-gebieden
Volgens de provincie komt zij boeren tegemoet door ‘belemmeringen in het beheer weg te nemen‘. Gedeputeerde Staten schrijven bijvoorbeeld in hun brief aan Provinciale Staten, waarin kaders worden geschetst voor het nieuwe beheerplan, dat ze de mogelijkheden voor populatiebeheer wil verruimen en de streefstand van de jaarrond verblijvende grauwe gans en brandgans wil halen. Hiervoor acht de provincie het toestaan van populatiebeheer vanaf één uur voor zonsopkomst tot één uur na zonsondergang ‘verdedigbaar‘, mits dit ‘zorgvuldig wordt onderbouwd’ door de FBE (Faunabeheereenheid). „Welke belemmeringen ze verder weg willen nemen en wat dit voor boeren gaat betekenen, is mij totaal nog niet duidelijk”, zegt Hooijer.
De grootste belemmering zit volgens hem in het beheer in en om Natura 2000-gebieden. „We mogen nu één dagdeel per week ingrijpen op 80 hectare en de locatie moet je vooraf opgeven” Mochten er op het opgegeven moment geen ganzen zijn op de desbetreffende locatie, is het volgens Hooijer de rest van de week niet mogelijk om ergens anders naartoe te gaan. „Want je hebt die specifieke locatie opgegeven.” Hij pleit ervoor dat in het nieuwe beleid er meer ruimte wordt gecreëerd om in te grijpen. „Maar het is de vraag of ze dat gaan doen.”
Overzomerende ganzen
Hooijer vindt dat er vooral in de zomer meer ingegrepen moet kunnen worden. „Overzomerende ganzen zijn bedrijfseconomisch het grootste probleem. We willen die overzomerende gans juist kwijt. Deze ganzen vormen een belemmering voor het graslandbeheer, managementsysteem en weidegang voor je koeien. Telers van vollegrondsgroenten hebben in de zomer ook het meest last van ganzen, want dan groeit natuurlijk hun product. Als het eindresultaat is dat de afnemer jouw product niet wil hebben omdat het of niet uniform is of niet aan de kwaliteitseisen voldoet doordat ganzenvraat of -stront in zit, dan heb je een behoorlijk probleem.”
Winterrust
Gedeputeerde Staten wil in het nieuwe ganzenbeleid voldoende bescherming van trekganzen waarborgen, staat in de Statenbrief. Hieronder valt dat tijdens de winterrust (tussen 1 november en 1 maart) ganzen niet met ondersteunend afschot verjaagd mogen worden op overjarig grasland (buiten de foerageergebieden en Natura 2000-gebieden). Hooijer: „Maar daar wil de provincie dus een eigen risico van 20 procent gaan hanteren. Nou, dat noemen wij natuurbeheer over de rug van particulieren en ondernemers.”
Over hoe nu verder is Hooijer duidelijk: „We gaan het gesprek aan. Hoewel we het niet eens zijn met die 20 procent, moet er toch een beheerplan worden gemaakt. Als de FBE het niet doet, dan kan de provincie de opdracht ook aan een ander geven en dan weet je ook niet waar uiteindelijk op uitkomt. We willen hierbij gezamenlijk met terrein beherende organisaties en jagers optrekken.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek