‘Leer omgaan met toename zomerse droogtes!’
Fotoserie: Droger wordend binnenland zet door
De zomerneerslag neemt toe in het kustgebied, in het binnenland is er weinig verandering te bespeuren. De toename in temperatuur is gelijkmatig over het land, maar de toename van zonnestraling is iets groter in het binnenland.
Warmer door broeikasgassen
Met behulp van klimaatmodellen heeft het KNMI met Universiteit Utrecht de trends geanalyseerd. Zo kon de trend worden gekoppeld aan klimaatverandering. In het binnenland wordt de toename van de temperatuur en van de potentiële verdamping mede veroorzaakt door klimaatverandering. De toename van de temperatuur in de klimaatmodellen is lager dan waargenomen, waardoor een conclusie is dat tenminste de helft van de waargenomen temperatuurtrend mag worden toegeschreven aan de uitstoot van broeikasgassen. Zonder toename van neerslag, betekent dit dus dat er in het binnenland een grotere kans is op droogte door klimaatverandering. Volgens het KNMI is de exacte toename van de droogte lastig te kwantificeren omdat klimaatmodellen de opwarming van Nederland onderschatten.
Droger binnenland
De trend zal in de toekomst doorzetten, verwachten de onderzoekers. Getroffen sectoren, zoals landbouw, zullen moeten leren omgaan met deze toename in zomerse droogtes in Nederland, schrijven zij. De studie geeft een verfijning van de trend voor heel Nederland. Die laat zien dat, gemiddeld over heel Nederland, de zomers de afgelopen eeuw ietsje nátter zijn geworden. En voor de andere seizoenen is deze ‘vernattingstrend’ nog een stuk sterker. Tussen 1910 en 2013 is de gemiddelde hoeveelheid neerslag die in een jaar in Nederland valt, met ruim een kwart toegenomen, schreef het KNMI in 2014 in de laatste klimaatscenario’s. Maar wat betreft de zomer is er een duidelijk verschil tussen de trend in het kustgebied en in het binnenland, blijkt nu.
Indroging bodem voorkomen
Een toename van temperatuur en zon leidt tot meer verdamping. Dat kan gecompenseerd worden door een toename van de neerslag, zoals aan de kust. Maar blijft de neerslag gelijk, zoals in het binnenland, dan leidt het tot indroging van de bodem, concluderen de onderzoekers.
Intussen zijn beregeningsinstallaties uitverkocht, zijn boeren op zoek naar ruwvoer, slaan loonwerkers nog meer puntstukken, steekt meer onkruid de kop op en zijn boeren met ballen van het waterschap in de weer om duikers af te sluiten. Voor áls er een keer regen komt, dan kunnen zij dat water in sloten wat langer vasthouden. Eén van hen is akkerbouwer Frank Peter Kuijpers die een skippybal gebruikt om zoet Zeeuws water vast te houden in een binnensloot, zodat het waterpeil omhoog komt om drainbuizen te kunnen infiltreren.