Gevolgen hittestress juni 2019?!

Het KNMI schrijft het volgende:
Met een etmaalgemiddelde temperatuur van 18,1°C in De Bilt de was het de warmste junimaand sinds 1901. In 1976 en 2017 had juni een gemiddelde temperatuur van 18,0°C. Op 2 juni werd in de Bilt de eerste tropische dag van het zomerseizoen genoteerd. Daarna volgde onder invloed van storingen boven West-Europa een wisselvallige periode met temperaturen rond normaal die tot halverwege de maand duurde. De laagste temperatuur deze maand werd bereikt op 7 juni op Terschelling: 5,6°C.
Daarna trok een hogedrukgebied via Duitsland naar Rusland en werd het zomers warm. De warmte werd vanaf de 19e enkele dagen onderbroken door een storing boven West-Europa, waarna de stroming zuidoostelijk werd en de temperatuur weer snel omhoog ging. Op 25 juni werd het zeer warm met temperaturen tot rond 35°C in het oosten en zuidoosten. Deze temperaturen behoren bij de hoogste waarden gemeten in juni sinds 1901. De hoogste temperatuur deze maand, 36,5°C werd op 25 juni gemeten in Hupsel. Opvallend waren ook de hoge minimumtemperaturen, die op 24 en 25 juni rond 20 °C lagen, normaal in juni is ongeveer 10°C. Daarna werd het door een noordelijke stroming vooral in het noorden en westen beduidend minder warm, maar de maand eindigde met een zuidelijke stroming opnieuw zeer warm met maxima boven 30°C
De maand telde in totaal 9 zomerse dagen (in De Bilt maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), en 4 tropische dagen (in De Bilt maximumtemperatuur 30°C of hoger), tegen normaal respectievelijk vijf en één. In het zuidoosten waren er plaatselijk 17 zomerse en 6 tropische dagen.
Op het moment van hittestress zorgt de hitte op verschillende manieren voor een verminderde eicelkwaliteit. Een grote oorzaak daarvan is de verminderde voeropname, wat resulteert in een negatieve energiebalans wat vervolgens de eicelkwaliteit negatief beïnvloedt.
Daarnaast zijn de eicellen die ontstaan in deze periode van mindere kwaliteit. Extra aandacht voor de droge koeien is dus van levensbelang voor de volgende bevruchting. Daarom in dit stukje extra aandacht voor deze diergroep. Net zoals bij verse koeien de energievoorziening van groot belang is, geldt dat ook voor de droge koeien. De totale VEM opname moet op peil blijven. Dit kan gecompenseerd worden door bijvoorbeeld extra snijmais (indien voorradig) of krachtvoer. Uiteraard moet dit wel in het totale droogstandrantsoen passen.
We zien duidelijk het effect van de maand juni op de vruchtbaarheid van de melkveestapel, vandaar deze extra aandacht.
Er komt nu regen aan, maar wees voorbereid op een volgende hittestressperiode.
Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.