CDA Noord-Holland: Verbod glyfosaat provinciale pachtgronden ‘stap te ver’
De partij vreest dat door deze maatregel de concurrentiepositie van de agrarische sector in Noord-Holland verslechtert. In februari en begin maart hield de provincie bijeenkomsten voor pachters en geïnteresseerden over de aanpassingen in het pachtbeleid. Ook het verbod op glyfosaat werd daarbij besproken. De aanwezigen begrepen de wens van de provincie op een verbod, maar achten het gebruik van glyfosaat nu nog noodzakelijk omdat er volgens hen geen natuurvriendelijker en even effectief alternatief bestaat, aldus de provincie. Het CDA wil van Gedeputeerde Staten weten waarom zij hebben besloten om alsnog het middel te verbieden, ondanks dat pachters hebben aangegeven dat er nog geen alternatief is voor glyfosaat.
Puntensysteem
Naast dat Noord-Holland een glyfosaatverbod instelt voor provinciale pachtgronden, wordt de wijze waarop pachters aan grond kunnen komen ook aangepast in het pachtbeleid. Voorheen meldden kandidaat-pachters zich bij de provincie en verdeelde de provincie naar eigen inzicht de grond. Alle percelen worden nu aangeboden op het online portaal www.pachtgrond.nu.
De percelen worden verdeeld met behulp van een puntensysteem. De inschrijver met de meeste inschrijvingspunten krijgt de grond gegund, zo laat de provincie weten. Daarbij wordt ten eerste gekeken naar de afstand tussen de pachter en het aangeboden perceel. Het dichtstbijzijnde bedrijf krijgt meer punten. Ten tweede speelt de prijs die voor het perceel wordt geboden een rol. De hoogste bieder krijgt meer punten. En tot slot krijgen kandidaat-pachters meer punten als zij een certificaat hebben voor duurzame landbouw of als zij schapenhouder zijn.
Verhoging pachtprijzen
Het CDA zet haar vraagtekens bij dit nieuwe systeem. ‘Het nieuw voorgestelde systeem van pachttoewijzing gaat via biedingen door pachters. Wij hebben vernomen dat dit absoluut niet de voorkeur heeft van de pachters maar dat zij het oude systeem van vaste getaxeerde prijzen willen vasthouden’, schrijft de partij. Het CDA wil van Gedeputeerde Staten weten waarom zij het systeem van vaste getaxeerde prijzen verlaten. Daarnaast stelt de partij dat de nieuwe systematiek zal leiden tot een verhoging van de pachtprijzen. ‘Hoe valt een verhoging van de pachtprijzen te rijmen met aanvullende eisen van het grondgebruik?’, vraagt de partij zich af.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ruth van Schriek