Column: De tweestrijd in de landbouw
Feitelijk is deze strijd getriggerd door het stikstofdebat en de grote protesten. Het verschil van inzicht over hoe we als boeren moeten omgaan met de veranderende wensen vanuit de maatschappij en druk om onze milieu-impact te verkleinen is er natuurlijk al veel langer. Het gesprek hierover werd echter niet echt gevoerd binnen de landbouw. Dat gesprek voerden we vooral met de NGO’s en de politiek, niet met de achterban.
Gesprek over echte keuzes
Onze grote belangenbehartigers, maar ook de grote coöperaties, zijn de afgelopen jaren te veel blijven hangen in het aan de ene kant proberen mee te bewegen met de wensen en eisen van de maatschappij en de politiek. Aan de andere kant wilden ze die veranderingen zo klein mogelijk te houden voor de eigen achterban. Dit zonder echt het gesprek aan te gaan met de leden over de échte keuzes die er moeten gaan worden gemaakt.
LTO Nederland moet kiezen
Hier ligt dan ook een grote taak en verantwoordelijkheid voor de grootste belangenbehartiger van de Nederlandse landbouw: LTO Nederland. LTO zou hierin nu het voortouw moeten nemen, het gesprek met de leden moeten aangaan en een heldere keuze maken. Gaan we voor belangenbehartiging op basis van de achteruitkijkspiegel? Of kiezen we voor de toekomst en gaan we onze belangenbehartiging baseren op de voorruit? Met andere woorden, proberen we zoveel mogelijk te behouden wat we hebben? Is dat trouwens de inzet van de belangenbehartiging, vraag ik me af. Of kijken we nadrukkelijk vooruit naar de ontwikkelingen die op ons afkomen, en vertalen we die naar hoe de landbouw zich de komende tien jaar moet gaan ontwikkelen? Dan baseren we onze belangenbehartigingsinzet op dat toekomstbeeld. Deze heel basale keuze zullen we (ja, als lid van LTO mag ik spreken over we) nu moeten maken zodat een nieuwe voorzitter gezocht kan worden op basis van die keuze.
Boer blijven, mét perspectief
Het lijkt er nu soms op dat er grote, onoverbrugbare verschillen zijn tussen de boeren, maar we moeten ons ook niet van de wijs laten brengen door het uitvergroten van die verschillen op sociale media. In de basis willen we allemaal hetzelfde: boer kunnen blijven met goed inkomen en - misschien nog wel belangrijker voor de meesten van ons - een gezond bedrijf met toekomstperspectief kunnen overdragen aan de volgende generatie. Op basis van deze twee kernwaarden moeten we met elkaar het gesprek voeren en een strategie vaststellen voor de belangenbehartiging van de toekomst.
Vergroot wat ons verbindt
De grootste uitdaging van de nieuwe voorzitter van LTO zal hoe dan ook zijn dat hij of zij een grote verbindende rol moet hebben. Met een heldere keuze voor de strategie van de toekomst is de verdeeldheid in de achterban niet direct weg, daarvoor hebben we een voorzitter nodig die in staat is hetgeen dat ons verbindt groter te maken dan wat ons verdeelt.
Als u vaker stukjes van mij leest, hoef ik nu niet meer te vertellen dat ik een voorstander ben van de belangenbehartiging op basis van de voorruit en dat we de achteruitkijkspiegel vooral moet gebruiken om contact en verbinding te houden met een ieder die ons wil volgen.