Zuid-Holland wil met boeren in gesprek over versnellen verduurzaming landbouw
„In de Zuid-Hollandse landbouw worden hiervoor al veel innovaties ingezet, bijvoorbeeld op het gebied van bodemdaling, kringlooplandbouw en biodiversiteit. Die praktijkkennis willen we breder gaan toepassen”, zegt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. In de notitie beschrijven GS hun visie op een duurzame en vitale grondgebonden landbouw voor (melk)veehouderijen en akkerbouwbedrijven in 2050 en de doelen die ze daarvoor uiterlijk in 2030 willen bereiken.
Sectortafel Landbouw
Als eerste stap in de ontwikkeling naar een vitale landbouw, kiezen GS voor een gebiedsgerichte aanpak. Hiervoor wil zij aansluiten bij bestaande gebiedsprocessen of waar nodig deze op gang brengen. Er wordt dan ook een relatie gelegd met andere gebiedsopgaven, zoals de regionale stikstofaanpak, de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland, het Deltaplan Biodiversiteit en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
GS willen ook een sectortafel Landbouw oprichten. Bom-Lemstra: „Dit is dan ook een notitie op hoofdlijnen. We gaan samen met de sector bepalen hoe we diverse vraagstukken oppakken. En vooral: hoe we dat in samenhang gaan doen. Stikstof, bodemdaling, biodiversiteit. Er komt nogal wat op de sector af. Duidelijke en haalbare doelen, afspraken voor de lange termijn en met oog voor de hele keten zijn daarbij van groot belang.” De sectortafel kent geen vaste structuur; afhankelijk van het onderwerp, schaalniveau en tijdshorizon wordt deze ingericht.
Randvoorwaarden
Een economische vitale landbouw zien GS als een van de randvoorwaarden voor een vitale landbouwsector. ‘Werkende verdienmodellen vormen dé basis onder een vitale landbouwsector’, schrijven GS. Kringlooplandbouw en ruimte voor biodiversiteit, water en landschap vinden GS ook kenmerkend voor een vitale landbouwsector. Het is volgens hen bijvoorbeeld belangrijk dat de landbouw rekening houdt met de draagkracht en eigenschappen van de bodem. ‘Dit stimuleert een goede bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid.’ Dit kan wel betekenen dat er andere (natte) teelten moeten worden toegepast of dat er landbouwmachines moeten worden gebruikt die beter te combineren zijn met een hoger waterpeil. Verder pleiten GS voor een regionaal voedselsysteem. ‘Vanwege deze nabijheid tussen producenten en consumenten ligt juist in Zuid-Holland de unieke kans om de regionale voedselketen de huidige nichemarkt te laten ontgroeien’, schrijven ze in de notitie.
Wet- en regelgeving
Om dit te bereiken, willen GS naast een gebiedsgerichte landbouw en het oprichten van een sectortafel Landbouw ook (keten)innovatie en verduurzaming stimuleren. Bijvoorbeeld door innovatieprogramma’s als Groene Cirkels en de Voedselfamilies te blijven ondersteunen. Ook willen GS blijven investeren in kennisontwikkeling en kennisdeling binnen de bestaande kennisnetwerken en kennisprogramma’s. Tot slot vinden GS het belangrijk dat ‘wet- en regelgeving en het omgevingsbeleid zowel voor de korte als lange termijn ruim baan bieden voor de ontwikkeling naar een vitale landbouw’. Waar nodig willen ze in gesprek gaan met de Rijksoverheid om landelijke regels aan te passen of afspraken te maken over een provinciale uitzondering.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Zuid-Holland