Noord-Holland gaat gebruik glyfosaat op pachtgronden verbieden
Glyfosaat is de werkzame stof in middelen die onkruid bestrijden, waarvan RoundUp de bekendste is. ‘Hoewel het gebruik van deze stof door de Europese Unie (EU) is toegestaan, is er steeds meer twijfel over schadelijke gevolgen van het middel voor mens en dier’, laat de provincie weten.
Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) laat in een reactie weten: „Onkruid willen we niet met gif, maar zoveel mogelijk met mechanische of ecologische technieken bestrijden. Op die paar plekken waar toch nog chemische middelen ingezet moeten worden, stoppen we nu ook het gebruik van glyfosaat. De EU evalueert dit gebruik in 2022. Daar willen we niet op wachten. We doen ons uiterste best de biodiversiteit in onze provincie te beschermen. Dit verbod helpt daar aan mee.”
Geen grote bezwaren
In februari en begin maart hield de provincie bijeenkomsten voor pachters en geïnteresseerden over de aanpassingen in het pachtbeleid. Ook het verbod op glyfosaat werd daarbij besproken. De aanwezigen begrepen de wens van de provincie op een verbod, maar achten het gebruik van glyfosaat nu nog noodzakelijk omdat er volgens hen geen natuurvriendelijker en even effectief alternatief bestaat, aldus de provincie. Uit gesprekken met de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en agrarische natuurverenigingen kwamen volgens de provincie geen grote bezwaren tegen een verbod.
Online portaal
Ook de wijze waarop pachters aan grond kunnen komen is aangepast in het pachtbeleid. Voorheen meldden kandidaat-pachters zich bij de provincie en verdeelde de provincie naar eigen inzicht de grond. Vanaf 28 mei 2020 worden alle percelen aangeboden op het online portaal www.pachtgrond.nu.
Kandidaat-pachters kunnen zich aanmelden via het portaal en inschrijven op één of meerdere percelen of clusters van percelen naar keuze. In de advertentie van de percelen wordt zo veel mogelijk informatie beschikbaar gesteld, zoals ligging, soort grond en gebruiksvoorwaarden.
Toewijzing met puntensysteem
Percelen worden verdeeld met behulp van een puntensysteem. De inschrijver met de meeste inschrijvingspunten krijgt de grond gegund, zo laat de provincie weten. Daarbij wordt ten eerste gekeken naar de afstand tussen de pachter en het aangeboden perceel. Het dichtstbijzijnde bedrijf krijgt meer punten. Ten tweede speelt de prijs die voor het perceel wordt geboden een rol. De hoogste bieder krijgt meer punten. En tot slot krijgen kandidaat-pachters meer punten als zij een certificaat hebben voor duurzame landbouw of als zij schapenhouder zijn.
„We kiezen voor deze aanpak om zo samen met de pachters een impuls te geven aan de doelstellingen van de provincie op het gebied van duurzame landbouw, natuur en biodiversiteit en waterkwaliteit”, legt gedeputeerde Rommel uit.