Graskaas per post
Anna Veltman, uitbater van de Hofwinkel op het terrein van Warmonderhof, ziet de graskaas-actie als een manier om meer melk te kunnen verkazen en zo de boer een eerlijke prijs te bieden voor zijn melk. „Dit is de mooiste tijd van het jaar: de koeien mogen weer naar buiten en hun melkproductie en de melkkwaliteit zijn top. Maar de melkprijzen zijn laag, onder meer door corona. Waarom dan niet die eerste melk zoveel mogelijk verkazen en zelf aan de man brengen?”
Leren over eigen afzet
„We doen dit ook om ervan te leren”, zegt Aart Noorlander van het opleidingscollectief voor biodynamisch landbouwonderwijs van Stichting Warmonderhof en Aeres MBO Dronten Warmonderhof, waar jongeren en volwassenen in voltijd of deeltijd opgeleid worden tot boer of tuinder. Veltman: „We zouden de studenten graag meer betrekken bij de verwerking en verwaarding van onze eigen producten. Het is namelijk belangrijk om studenten kennis te laten maken met eigen afzet, zodat ze leren wat er eigenlijk komt kijken bij het opzetten en runnen van een webshop, winkel of markt. Met eigen afzetkanalen kunnen ze een betere boterham verdienen en kunnen ze hun producten telen en verwerken volgens de biodynamische kwaliteitsstandaard die ook wij al zeventig jaar naleven.”
Op z’n romigst in de bus
Het verse gras maakt dat de melk vetter is, wat tot resultaat heeft dat de kaas romig wordt en goede vetzuren heeft, volgens Veltman. „We verkopen bij ons in de fysieke winkel al ruim twintig jaar Warmonderhofkaas, maar nu kan iedereen in Nederland ervan genieten.” Klanten kunnen vanaf nu wekelijks tot woensdag twaalf uur bestellen. Dan ontvangen ze de kaas nog voor het weekeinde thuis per post of pakketpost. Noorlander: „Deze vaste kaas mogen we als pakketpost versturen. Zolang het niet warmer is dan 25 graden Celsius. We verzenden kleine stukjes die door de brievenbus passen, maar er zijn ook al klanten die halve kazen hebben besteld. Zo bereiken we klanten in het hele land.” Is het wel duurzaam om de kaas te transporteren? „In elk geval is de kaas wat betreft verpakking zeer duurzaam, zeker de grotere porties. En daar zit nauwelijks meer materiaal omheen dan wanneer je het hier komt halen. En als je het wel komt halen, zoals ook nog altijd mogelijk is; ook dán worden de kilometers gemaakt. Terwijl de pakketdienst toch een route rijdt, maar misschien wel een stukkie om moet.” Warmonderhof verstuurt behalve graskaas, ook belegen kaas.
Proeven van toekomst als boer
De koeien van Warmonderhof worden dagelijks verzorgd door de studenten die op landbouwopleiding Warmonderhof leren voor biodynamisch boer. De koeien behoren tot het Oudgroningse Blaarkop-ras, dat al sinds de Middeleeuwen in Nederland wordt gehouden. Het uitmesten, voeren, melken en verweiden behoort allemaal tot het takenpakket van de jongeren die wonen, werken en leren op Warmonderhof.
Warmonderhof is het opleidingscollectief voor biodynamisch landbouwonderwijs van Stichting Warmonderhof en Aeres MBO Dronten Warmonderhof, waar jongeren en volwassenen in voltijd of deeltijd opgeleid worden tot boer of tuinder. Meer dan de helft van de opleiding bestaat uit de boerenpraktijk op de eigen boerderijen rondom de school. Er zijn geregeld open dagen om geïnteresseerden te laten proeven van een toekomst als boer. De eerstvolgende open dag wordt gehouden op 11 juni aanstaande. De Warmonderhof Graskaas is te bestellen via www.stichtingwarmonderhof.nl/kaas