Groenbemesters en biodiversiteit
Minder luizen door strokenteelt
Een andere vorm om de biodiversiteit te bevorderen is strokenteelt. Zeker als in het bouwplan ook bloemenstroken zijn opgenomen, geeft dit de biodiversiteit nog een extra boost. Hoewel dit voor veel telers nog niet haalbaar is, is het belangrijk om te beseffen dat groenbemesters en andere gewassen elkaar perfect kunnen aanvullen. Zo worden gemiddeld in strokenteelten met bloemenstroken minder luizen en meer natuurlijke vijanden geteld. Andere bijkomende voordelen van strokenteelt zijn: een hogere nutriëntenbenutting, beperktere stuifschade, minder ziekten en plagen en een lagere belasting van de bodem.
Bankerfields
Bankerplants zijn waardplanten voor nuttige insecten waarop zij kunnen voortplanten. Ze lokken natuurlijke vijanden door geurstoffen uit te scheiden. Iedere plantensoort is een waardplant voor andere insecten. In de praktijk wordt dit toegepast door in de rijpaden bankerplants in te zaaien. Hierdoor krijgen de natuurlijke insecten de kans om zich door het gewas te verspreiden en blijven ze niet aan de rand, zoals wel het geval is bij bloemen die zijn ingezaaid in akkerranden. Voor veel telers zal de laatste optie een stuk minder ingrijpend zijn en levert het toch een significante bijdrage aan het verhogen van de biodiversiteit.
Vogels in de akkerrand
Voor weidevogels die hun nesten in het veld maken is het vaak lastig om te gedijen. In de afgelopen decennia zien we dan ook dat vogels zoals de veldleeuwerik worden bedreigd. Wel is uit onderzoek naar voren gekomen dat bijvoorbeeld luzerne tot een groter broedsucces leidt dan tarwe. Ook akkerranden worden vaak gebruikt als nestlocaties.
Tekst: CZAV
Beeld: CZAV
Bron: CZAV