Noord-Holland schrapt leges voor N-gerelateerde vergunningsaanvragen
Dit geldt ook voor N-gerelateerde aanvragen die in 2018 of 2019 zijn ingediend en die dit jaar nog steeds in behandeling zijn.
De provincie gaat hiertoe over omdat vorig jaar de PAS werd afgeschoten door de Raad van State. Hierdoor heeft de provincie noodgedwongen een set nieuwe beleidsregels ontwikkeld om activiteiten waarbij stikstof vrijkomt te kunnen beoordelen.
Intussen is de Omgevingsdienst Noord-Holland nog steeds bezig met het begeleiden van aanvragen uit 2018 en 2019. Tegelijkertijd moeten nieuwe en toekomstige aanvragen worden getoetst aan nieuwe beleidsregels en volgens nieuwe werkwijzen.
Veel maatwerk nodig
De nieuwe situatie vergt nog veel maatwerk, aldus gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap). Aanvragers krijgen regelmatig het verzoek van de omgevingsdienst of ze extra informatie kunnen verstrekken of om aanpassingen door te geven. De provincie wil juist samen en in overleg met de aanvragers dit proces doorlopen. Extra kosten horen daar dan niet bij, stelt ze.
Soms is het ook handiger om de liggende aanvragen en meldingen van 2018 en 2019 helemaal in te trekken en vervolgens opnieuw in te dienen, met de juiste informatie. Het heffen van leges staat dit in de weg, vindt de provincie. Verder voerde Noord-Holland pas op 1 januari dit jaar als laatste provincie leges in voor vergunningaanvragen voor de Wet natuurbescherming.
Hoeveel vergunningaanvragers hiervan profiteren, heeft de omgevingsdienst nog niet exact in beeld.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief