Topkuilwinnaar: ‘Deze week maaien’
Afgelopen week kuilde de melkveehouder uit Bodegraven (ZH) al 6 hectare in. Dit was vooral om groeitrappen te maken voor het weiden. Vergeer: „Ik vond er nog te weinig op staan om al het gras te maaien. We hebben 20 millimeter regen gehad en in een week tijd is er flink wat gras bijgegroeid. Daarom heb ik de loonwerker gebeld en staat hij voor woensdag ingepland om te maaien.”
‘Eiwitkwaliteit kan beter’
Vergeer zou nog wel even willen wachten met maaien voor een betere eiwitkwaliteit. „Door de natte omstandigheden eind februari, begin maart, is de drijfmest en kunstmest pas 23 maart op het land gekomen. De mest begint nu pas echt zijn werk te doen.” Toch heeft hij de knoop doorgehakt om deze week te maaien. „Ik ben bang dat als ik langer wacht, het volgende moment om te maaien te lang op zich laat wachten en het gras gaat liggen. Met de huidige weersomstandigheden groeit het gras echt hard. Een zware snede zorgt voor hergroeivertraging en ik wil ook nog een goede kwaliteit tweede snede maaien.”
Schapen en mest verdunnen
Ondanks de late bemesting, was het gras dit voorjaar nog niet te lang om te bemesten. „Op alle percelen hebben deze winter schapen gelopen. Daarnaast hebben we de mest met veel water verdund. Door de droogte zag je de mestsporen nog wel liggen maar de mest is niet met het gras mee omhoog gegroeid.”
Bemesten tweede snede
Vergeer bemest de tweede snede vergelijkbaar met andere jaren, ondanks dat er nog een flinke nawerking van de mest van de eerste snede wordt verwacht. „Ik wil de drijfmest zoveel mogelijk voor de eerste sneden benutten. Dus daar bespaar ik sowieso niet op. Ook houd ik geen lagere kunstmestgift aan. Ik bemest vloeibare ureum die al wat trager werkt dan bijvoorbeeld KAS.”