
Plasdras ‘even’ via natuurlijke weg

Boeren zijn sinds een halve week blij met de 5 tot 10 millimeter regen die elke dag valt. Secretaris Ed de Meijer van de natuurcoöperatie zegt dat dit de reden is dat er nu geen tweede of in enkele gevallen al een derde pompsessie plaatsvindt. „Het is niet te nat hoor. Maar, als de regen vanzelf komt, dan geniet dat gewoon de voorkeur. Onder andere omdat hierdoor de hele oppervlakte wordt bereikt en niet alleen een greppel of een deel van een perceel.”
Liever geen verstoring door mensen
De Meijer zegt op 1 mei dat ze het weer een paar dagen willen aanzien, nu er dagelijks wat regen valt. „Behalve dat het duur is om extra pompen te laten draaien, geeft zo’n sessie ook een hoop onrust in het veld. We laten het daarom graag aan de natuur over in plaats van zelf de natuur te verstoren met zo’n actie en een hoeveelheid mensen.”
De coöperatie heeft sowieso veertien zonnecollectoren met pompen draaien zodat er altijd een gedeeltelijke plasdras is. Uit omliggende sloten wordt hiervoor water aangezogen.
Broedseizoen in volle gang
Door de droogte in april leken meer dan normaal weilanden te verdrogen. Hierdoor kwamen op veel plaatsen grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters in gevaar omdat ze uit de harde, bodem moeilijk wormen en insecten kunnen vinden voor voedsel.
Het broedseizoen voor weidevogels is in volle gang. Boeren houden daar jaarlijks rekening mee door weilanden later te maaien of door, bij beweiding van de weilanden door het vee, de nesten van de vogels te beschermen. Ook zetten boeren laaggelegen percelen gedurende het broedseizoen plasdras zodat de voor hun broedperiode teruggekeerde weidevogels uit Afrika en Zuid-Europa op krachten kunnen komen met voldoende voedsel.
Volgens De Meijer waren de boeren net als vorig jaar genoodzaakt om actie te ondernemen. Wellicht, mochten er toch geen buien meer vallen, zal bij onder meer melkveehouder Theo van Leeuwen uit Leidschendam, voorzitter van De Groene Klaver, weer een extra pompsessie plaatsvinden.
Coöperatie
De Groene Klaver is een coöperatie van boeren, bollenkwekers en tuinders. De agrarische natuurcoöperatie is actief in het agrarisch buitengebied om de steden Leiden en Alphen a/d Rijn en aan de randen van Den Haag en Zoetermeer.