ING: Voer stikstofheffing in om uitstoot terug te dringen
De stikstofuitstoot in Nederland is de laatste dertig jaar al fors gedaald, erkent de bank, maar de komende tien jaar zal die waarschijnlijk nog fors moeten krimpen. Nederland zit nog 20 procent boven de Europese stikstofnorm NEC, maar om te zorgen dat Natura 2000-gebieden niet significant worden aangepast, moet de uitstoot volgens de bank met minstens de helft omlaag. De Commissie-Remkes heeft geadviseerd om elke sector hieraan bij te laten dragen, in evenwichtige verhouding en met aandacht voor de kosteneffectiviteit. Maar de ING wijst erop dat de landbouw in absolute zin de grootste uitstoter blijft. Bovendien stoot deze sector per verdiende euro de meeste stikstof uit. Voor de landbouw is de uitstoot 8 gram per verdiende euro, heeft de bank becijferd, terwijl dat voor de chemische industrie 2,2 gram is. Bij andere sectoren is dat nog lager.
Per verdiende euro kost stikstofreductie door productiebeperking (krimp, dus) het minst in de landbouw, concludeert de bank dan ook. Maar op stikstofreductie gerichte innovatie kan deze krimp voor een deel opvangen.
Economisch is er veel te zeggen voor de invoering van een stikstofheffing, stelt de ING. Zo bepaalt de markt waar de meest optimale reductie van stikstof plaatsvindt. Bovendien bevordert dit de innovatie voor verdere stikstofreductie op die plekken waar het economisch het meeste oplevert. Extern salderen is al een stap in die richting.