‘Goede start voor weidevogels in Bovenkerkerpolder’
Volgens Kuiper lijkt alles „wat trager op gang te komen” vanwege de droogte. „De grond is snel hard geworden en dat is niet goed voor de weidevogels. Dit zien we met name terug bij de grutto’s. Deze vogels hebben meer tijd nodig voordat ze beginnen met eieren leggen. Daarnaast verschuiven ze naar de wat nattere delen van de polder.”
Half april zijn er door het collectief 122 gruttoparen geteld in de Bovenkerkerpolder. De meeste nesten liggen op percelen waar later gemaaid wordt (in de loop van juni). Het aantal gruttoparen is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. In totaal zijn er 130 kievitsbroedparen geteld. Dit zijn er meer dan in 2019. Het aantal scholeksterparen ligt dit jaar op 74; dit is volgens het collectief ongeveer gelijk aan 2018 maar wel meer dan in 2019. Het agrarisch collectief heeft in de Bovenkerkerpolder tegen de 70 tureluurbroedparen geteld en ruim 20 slobeendparen. Hierbij plaatst het collectief de kanttekening dat de laatstgenoemde telling nog niet compleet is.
Vossenrasters
In de Bovenkerkerpolder worden verschillende maatregelen genomen voor de weidevogels. Zo is van sloten bij percelen waar weidevogelbeheer wordt toegepast het waterpeil verhoogd. „Hierdoor ontstaan er vochtige randen langs de sloten en daar komen de vogels op af voor voedsel”, zegt Kuiper. Ook staan er een aantal percelen plas-dras en wordt zo’n 70 hectare laat gemaaid.
Qua predatie is er volgens Kuiper dit jaar nog niet echt een trend waar te nemen. Volgens hem zijn vossen wel veelal het grootste probleem. „Je hebt altijd wel te maken met predatie van vogels maar dat is vrij constant. De predatie van vossen kan daarentegen erg schommelen. Als een vos eenmaal het trucje van het leeghalen van nesten doorheeft, dan haalt hij een heleboel nesten leeg en de nesten die overblijven worden vaak verlaten. Dus je kan de weidevogels dan ineens allemaal kwijt zijn”, legt de coördinator uit. Er worden dan ook maatregelen genomen tegen vossen. Kuiper: „De jagers doen hun best en we hebben twee stukken land die goed nat zijn en waar veel vogels zitten omheind met een vossenraster. Het gaat om een stuk van 17 hectare en een stuk van 30 hectare.” Bij een vossenraster wordt schrikdraad net boven of in het water geplaatst. „Zo hopen we dat de vos niet bij de vogels kan.”
Kievit
Naast de Bovenkerkerpolder monitort het collectief ook de Noordpolder bij Muiden, Aetsveld bij Weesp, Ronde Hoep bij Ouderkerk en de polders rond Spaarnwouden. De monitoring van deze gebieden begint rond deze tijd en de weidvogelstand wordt op twee momenten in het voorjaar in kaart gebracht.
De Bovenkerkerpolder wordt dit jaar intensiever gevolgd, de weidevogels worden hier namelijk dit voorjaar zes tot zeven keer in kaart gebracht. „Dat komt omdat we meer willen weten van kieviten en dat lukt eigenlijk niet met die twee rondes”, verklaart Kuiper. „We krijgen vaak wel een redelijk beeld van wat de grutto’s doen, maar kieviten broeden veel rommeliger door het seizoen heen. Ze beginnen vroeg en gaan lang door. Dus dan moet je veel vaker kijken wat er gebeurt.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Wout van der Sikke